Nem jár a FIAT-nak a fiat500.ch

Nem jár a FIAT-nak a fiat500.ch

A FIAT konszern által a svájci végződés alatti, az új és népszerű 500-as modell nevének megfelelő tartománynévre benyújtott kérelmet elutasította a WIPO.

A WIPO (Szellemi Tulajdon Világszervezete) Arbitrációs és Mediációs Központja által nemrég nyilvánosságra hozott döntés szerint az olasz FIAT cég és svájci leányvállalata együttesen nyújtott be kérelmet a vonatkozásában. Kérelmük alapjaként több FIAT védjegyükre hivatkoztak, és előadták azt is, hogy ezek világszerte jóhírnevet élveznek. A kérdéses tartománynév használója, azaz a kérelmezett, akadályozza őket védjegyeik Interneten történő használatában. Arra is hivatkoztak, hogy a jelenlegi használó a tartománynév átruházásáért cserébe egy új FIAT 500-as autót kért, ez pedig egyértelmű bizonyítéka a rosszhiszeműségének, hiszen a tartománynévből anyagi haszonra kívánt szert tenni.

A kérelmezett magánszemély, aki egyébként egy oldtimer rajongó, a domain nevet még 1997-ben regisztráltatta, és azóta alatta egy fórumot működtet a régi 500-as FIAT rajongói részére. Gazdasági tevékenységet nem folytat a tartománynév alatt, néhány könyvre és modellautóra vonatkozó ajánlatot kivéve. Válaszában is erre hivatkozott és kifejtette, hogy az új 500-asra, mint a domain név ellenértékére vonatkozó egyezségi ajánlat nem tőle származik, hanem jogi képviselőjétől, aki még egy korábbi egyeztetés alkalmával vette ezt fel pusztán ötletként, mint egy lehetséges megoldást a sok közül.

Az eljáró döntnök a fentieket mérlegelve arra jutott, hogy a védjegyjog sem nyújt minden információs csatornára kiterjedő kizárólagos jogot a védjegyjogosult számára, hiszen a svájci védjegytörvény is csak azzal az engedély nélküli használóval szemben biztosítja a védjegyjogosult számára a fellépés lehetőségét, aki gazdasági tevékenysége körében használja más védjegyét. Ezzel szemben jelen esetben a kérelmezett magánszemély ilyen gazdasági tevékenységet nem végez, csak információkat nyújt egy legendás autómodellel kapcsolatban. A döntnök mindenesetre utalt arra, hogy a fogyasztók, azaz az internethasználók megtévesztése (pl. olyan módon, hogy egy név alatti tartalom azt sugallja, hogy kapcsolat áll fenn a védjegy tulajdonosa és az adott domain név használója között) semmiképpen sem megengedett. Jelen esetben ugyanakkor erről sem lehet szó.

A fenti indokok alapján az eljáró döntnök a FIAT konszern kérelmét elutasította, miáltal a svájci magánszemély tovább működtetheti rajongói klubját a alatt.

A WIPO döntése

Fiat500.ch

 

 

menu
menu