Nagy mulasztás, nagy galiba!

Nagy mulasztás, nagy galiba!

A nevével azonos domainjét veszítette el az elektronikai piac egyik vezető szereplője, a texasi Silicon Labs. Az integrált áramköröket gyártó világcég peres úton próbálja rendezni a helyzetet.

Ha valaki első alkalommal akar a tőzsdén is jegyzett társaságról vagy annak termékeiről információt nyerni – és nem egy keresőt használ –, akkor valószínűleg a siliconlabs.com címet írja a böngészőjébe. Az elképzelés nem rossz, ugyanis a cég számos ilyen végződésű email címet használt, mert  a közelmúltig valóban a kezelésükben volt a domain név. A cég honlapján azonban mindenhol a silabs.com van megjelölve elsődleges webcímként.

No, de mi is történt tulajdonképpen? A cég a bírósági eljárásra hivatkozva nem nyilatkozik az ügyről, azonban rövid kutakodás után megállapítható, hogy a domain előfizetési ideje 2008. december 21-én lejárt. Így azt minden különösebb akadály nélkül beregisztrálhatta egy magánszemély, aki aztán egy hirdetéseket tartalmazó oldalra irányította.

Megfelelő domain kezelési szabályzat nélküli nagyobb méretű vállaltoknál nem szokatlan az ehhez hasonló  esemény. Bár a Silicon Labsnál valószínűleg van a domainekért felelős személy (erre utal a dnsadmin előtagú email címük is), ez még úgy tűnik nem elég. A tanulság talán csak annyi, hogy egy óriáscégnek is mindenre oda kell figyelni. Így arra is, hogy legyen domain kezelési szabályzata – amit be is tartanak!

menu
menu