Multi ellen nyert domainpert egy vietnami férfi

Multi ellen nyert domainpert egy vietnami férfi

Szokatlan ítélet látott napvilágot egy multinacionális cég márkanevével azonos domain ügyében.

Az Early Learning Centre (ELC) hazánban ismeretlen, azonban a 30 éves múltra visszatekintő cég a briteknél egy több tucat üzletből álló hálózatot működtet és további 16 ország piacán összesen 215 egységből álló üzletláncot tart fenn. A cég többségében óvodás korú gyermekek számára forgalmaz készségfejlesztő játékokat, ebből is származik a cég neve, amely magyarra fordítva annyit jelent: korai tanulási központ. Az ELC az "Early Learning Center"-re voantkozóan több országban is érvényes védjeggyel rendelkezik, honlapja pedig évek óta a brit domaintérben található earlylearningcentre.co.uk címen található meg. Nyolc hónappal ezelőtt egy vietnami internet használó bejegyezte az earlylearningcentre.com webcímet, amelyen önálló tartalmat nem helyezett el. Az angol cég – az általa védjegybitorlásnak megítélt cselekedet ellen – jogi lépéseket kezdeményezett: az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezet döntését kérte ki az ügyben. Az ügyben eljáró döntnök a távol-keleti domain tulajdonost értesítve kérte ki a perbe fogott fél álláspontját az ügyben, azonban ő nem kívánt élni a lehetőséggel, így nem is válaszolt a megkeresésre. Az ügyet vizsgáló döntnök azonban – az érvényes védjegy ellenére – nem látta biztonyítottnak a rosszhiszemű domain használatot, így a domain kezelését nem vonták meg a vietnami férfitól. A határozatban szerepel, hogy egy nyolc hónapja bejegyzett webcím használaton kívülisége nem elegendő bizonyíték a domain kereskedelmi célú bejegyzésére, továbbá azt sem látta indokoltnak a döntnök, hogy az angol nyelvben elterjedt "early learning" kifejezést kisajátítsa egy védjegy birtokában egy gazdasági szereplő.

Szokatlan és ritka döntés

A döntés rendkívül szokatlan, mivel a legtöbb esetben védjegyek tulajdonosainak ad igazat a WIPO döntnöke, azonban már máskor is előfordult, hogy a egy-egy jogosnak tűnő beadvány is elutasításra került. Néhány évvel ezelőtt a BruceSpringsteen.com webcím megszerzésére irányuló jogi csatározásban maradt alul a neves előadó és így azóta is egy rajongói klub kezében van az adott webcím.
Hazánkban hasonló ügy volt az unikum.hu webcím esete. Ebben az ügyben az eljáró testület a Zwack Unicum Rt. beadványát utasította el és került a webcím egy régiségeket gyűjtő internetező kezelésébe.

menu
menu