Működik az első .eu domain

Működik az első .eu domain

2005. május 2-án hosszú évek várakozásai után elindult az első .eu végű webcím.

Az .eu végű webcímek kiosztását végző szervezet, az EurID elsőként az .eu regisztráció hivatalos oldalához tartozó uniós webcímet hozta működésbe. Az eurid.eu címet a tegnapi naptól a világ bármely tájáról fel lehet keresni.

A webcím életre hívása azonban nem jelenti azt, hogy már lehet foglalni uniós címeket. Először ugyanis még a védjegy tulajdonosok foglalhatják le a védjegyeikkel azonos címeket. Ez a "sunrise" idószaknak elkeresztelt 4 nónap várhatóan az ősz elején indul és év végéig fog tartani. Ezt követően nyílik meg a nagyközönség számára a webcím foglalási lehetőség. Az .eu domaintérben bármely európai uniós ország állampolgára, gazdasági társasága, szervezete, intézménye kérhet regisztrációt.

Az EurId a közérdeklődés folyamatos fenntartása céljából, azaz marketing megfontolásból csak "csepegteti" az újabb adatokat az internetes magazinok felé az .eu címek bevezetéséről, így a regisztráció várható költségeiről sem bocsátott még ki hiteles közleményt.

Magyaroszrágon is óriási érdeklődés mutatkozik az .eu webcímekre, az eudomain.hu oldalon keresztül már több ezer foglalási igényt adtak be.

menu
menu