Más tollával ékeskedni a domainek világában sem nyerő

Más tollával ékeskedni a domainek világában sem nyerő

A Failbooking.com sikerét kihasználva akarta értékesíteni hasonló domainnevét egy férfi.

Az internetfelhasználók körében rendkívül népszerű Icanhascheezburger.com, FailBlog.org és Failbooking.com nevű, humoros oldalak tulajdonosa, a Pet Holdings, Inc. (a továbbiakban PHI) a közelmúltban perelte be a FailBook.com weboldal tulajdonosát. Mint kiderült, Cristian Castillo egy keretben (frame-ben) beágyazta saját oldalán a Failbooking.com oldal tartalmát és egy „a weboldal eladó” feliratú bannert helyezett el az oldal tetején, azt a látszatot keltve, mintha a vicces facebook-os szövegek gyűjtőhelyéül szolgáló oldalt eladásra kínálnák.

Castillo elismerte hibáját, azonban arra hivatkozott, hogy mindössze demonstrálni akarta, hogy az általa eladni kívánt domainnevet a leendő tulajdonos akár a Failbooking oldaléhoz hasonló szolgáltatásokra is használhatja. A Castillo által közzétett statisztikák alapján oldalára naponta 10 ezer egyéni látogató jut el. A Failbook.com egyébként még mindig eladó státuszban van, 50 ezer dolláros áron.

Jogsértő cselekedetei miatt a Pet Holdings „cybersquatting” elkövetésével, védjegybitorlással, szabadalomsértéssel, tisztességtelen piaci magatartás megvalósításával, valamint szerződésszegéssel vádolja Castillo-t. Az azonban vitathatatlan, hogy a Failbook.com egyrészt sokkal jobb, frappánsabb domainnév, mint a Failbooking.com, másrészt 3 évvel korábban is regisztrálták mint az utóbbi domaint. A PHI mindezen előnyök ellenére sem hajlandó 50 ezer dollárt kifizetni a Failbook-ért.

Érdekes megoldás a PHI részéről, hogy rögtön pert indított Castillo ellen, holott minden oka meg lett volna rá, hogy az UDRP egységes vitarendezési eljárás keretében bírja rá a jogsértőt tevékenységeinek felfüggesztésére. Köztes megoldás lehetett volna az is, ha a PHI egyszerűen felszólítja Castillo-t, hogy fejezze be a jogsértő magatartást. Az utóbbi néhány hónap UDRP döntéseit elnézve, a Domain Name News portál szerint Castillo még szerencsésnek is mondhatja magát, hogy a PHI inkább a peres eljárást választotta. Az UDRP eljárás ugyanis az ilyen és ehhez hasonló tevékenységet szinte minden esetben rosszhiszemű cselekedeteknek minősíti, így Castillo rövid úton elveszthette volna a domainnevét. Ez a lehetőség még mindig fennáll, mivel a PHI – az információk szerint – még választhatja ezt a megoldást, ha úgy dönt.

A TechDirt weboldal véleménye szerint a PHI-nak nem is kellett volna foglalkoznia az üggyel, hiszen végeredményben a Failbooking.com húzott hasznot a Failbook.com oldalon keretbe ágyazott tartalom által generált internetes forgalomból. Az ellenzők tábora nem osztja ezt a véleményt. Szerintük Castillo tettei alkalmasak voltak a felhasználók megtévesztésére, akik így azt hihették, hogy a két weboldal egy és ugyanaz. A jogi csatározások a téma hozzászólásaiban is folytatódtak a két tábor között. A vita leginkább arról folyik, hogy érte-e kár a PHI-t, avagy nem, sokan viszont inkább arra a tényre világítanak rá, hogy Castillo egyértelműen meg akarta téveszteni domainnevének potenciális vásárlóit.

A PHI később peren kívüli egyezséget ajánlott, amelynek fejében a jogsértőnek 8 ezer dolláros jóvátételt kellene megfizetnie a károkozásért, azonban Castillo a jelek szerint nem igyekszik ezt az ajánlatot elfogadni. Az ügy tehát még bőven tartogathat fordulatokat, így érdekes lehet majd figyelemmel kísérni a fejleményeket.

menu
menu