Magyar pártok körüli domainbotrány Romániában

Magyar pártok körüli domainbotrány Romániában

A Magyar Polgári Szövetség domainjén a Magyar Demokrata Szövetség honlapja jelenik meg.

Amennyiben egy érdeklődő a romániai Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) honlapjára kíváncsi, annak szinte egyértelmű, hogy az mpsz.ro címre kell ellátogatnia. Ez a gondolatsor megállta a helyét idáig, azonban a Transindex internetes magazin által közölt értesülés szerint hétfő reggel óta a kérdéses címen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) honlapja jelenik meg. (A két politikai szervezet a magyar szavazatokért vívott küzdelmek miatt politikai ellenfélnek számít a legtöbb külhoni magyarnak otthont adó országban, Romániában. – a szerk)
A hír hátterének utánajárt a domainabc.hu is. Megkerestük a domain kezelőjét, a Romániában élő Haáz Sándort, aki a tájékozatta magazinunkat, hogy a cím valóban szándékosan van átirányítva az RMDSZ.ro-ra. A webcím kezelője elmondta lapunknak, hogy a Polgári Szövetség nem kívánta a domainhez tartozó tárhely szolgáltatást kifizetni – amelyet tisztességes piaci áron kínált a szervezet számára -, ezért az ingyenesen a szervezet rendelkezésére bocsátott domain nevet sem kívánja a jövőben biztosítani a politikai tömörülés számára. A név jövőbeli haszonosításával kapcsolatosan nincs egyelőre elképzelése, de esetleg saját tartalom indításán is gondolkodik. A webcíméről lemondani kényszerülő MPSZ hivatalos oldala a Polgáriszovetseg.ro-n érhető el.

Az mpsz.ro körül kialakult helyzet nem az első domain botrány, amely a romániai magyar politikát érinti. A tavalyi önkormányzati választásokon Kelemen Atilla RMDSZ-es polgármester-jelölt a www.polgarmester.ro webcímet tüntette fel hivatalos honlapként a plakátjain, szórólapjain, azonban elfelejtett annak lefoglalásáról intézkedni, és időközben ténylegesen lefoglalták azt.

A hírt a Transindex.ro portál értesülései alapján és engedélyével közöltük.

menu
menu