Ma várható előrelépés az .eu domain ügyében

Ma várható előrelépés az .eu domain ügyében

Az ICANN mai napra tervezett ülésén várhatóan zöld utat ad az .eu végű webcímek bevezetésére.

Öt éve tartó huza-vona után révbe érhet az Európai Uniós szervezetek és személyek számára biztosított egyedi domain végződés, az .eu bevezetése. A legfelső szintű domainek (pl. .hu, .com) bevezetéséről a döntést az Internet Corporation For Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű szervezet jogosult meghozni. A testület döntéshozó szerve a mai napon ülésezik és határoz az .eu sorsáról és adhat zöld utat az új domaintérnek.

Ősznél hamarabb nincs regisztráció

Ha kedvező döntés is születik, a technikai előkészületek miatt csak az ősz folyamán indulhat el az .eu regisztráció. Az .eu webcímek nyilvántartásával megbízott szervezet, az EurID honlapján közzétett ütemterv alapján szinte biztosra vehető, hogy a nyilvános regisztráció 2006. előtt nem indul majd el. Ennek oka, hogy számos végrehajtandó feladatot kell még a domaintér nyitásig elvégezni. A honlapon közölt adatok szerint többek között még hátra van például a vitarendező fórum életre hívása és annak eljárási rendjének megalkotása, vagy a teljes regisztrációs szabályzat lefordítása minden EU tagállam hivatalos nyelvére. Azonban ha minden technikai feladattal készen is lesz a nyilvántartó azt követően is először csak az .un sunrise periódus veszi kezdetét, amely alatt csak azok foglalhatnak majd címeket, akik egy-egy karakterláncra (szóra) kizárólagos használati joggal rendelkeznek. Ezek elsősorban védjegytulajdonosok lesznek.
A legtöbb uniós országhoz hasonlóan, hazánkban is óriási az érdeklődés az .eu webcímek bevezetése iránt. Az egyik legnagyobb hazai regisztrátor által működtetett oldalon, az EUdomain.hu-n a szándéknyilatkozat erejű regisztrációs kérelmek száma már meghaladja az ezret.

menu
menu