Kínában forma-1-es domainről vitáznak

Kínában forma-1-es domainről vitáznak

Bár egy júliusi választottbírósági döntés szerint a Forma-1 jogait birtokló cég elnyerte az F1.com.cn és az F1.cn domainek használati jogát, a vesztes fél mégsem fogadja el az ítéletet, és új döntésért fellebbezett a helyi kínai bírósághoz.

A f1.com.cn és a f1.cn webcímek első bejegyzője a Beijing Zhihui Dongfang nevű informatikai cég, amely a kínai domaintér (.cn) nyilvántartójának adatbázisa szerint a címeket 2001. áprilisában illetve 2003. márciusában regisztrálta.
Idén májusban a forma-1 autóverseny jogait birtokló holland cég kérelmet nyújtott be a Kínai Nemzetközi Gazdasági és Kereskedelmi Választottbírósághoz a két domain-név ügyében, amelyet szerintük jogtalanul regisztrált a Beijing Zhihui Dongfang. A cég szerint nem törvénysértő regisztrálni és használni a Forma-1 és F1 neveket, mivel a „F1” kifejezés nem kizárólag a holland cég tulajdona és nem kizárólag a forma-1-re utalhat, hiszen a legtöbb számítógépes billentyűzeten is található „F1” billentyű. Arra azonban nem tudott elfogadható magyarázatot adni a vállalkozás, hogy akkor miért vannak a weblapjukon F1 versenyekre mutató linkek. A választott bíróság ezen mozzanatra hivatkozva hozott határozatot és végül a kínai cég ezen tény miatt vesztette el a domain nevek kezelési jogát. A cég nem fogadta el a választott bíróság a bíróság határozatát a Kínai Népi Bíróság helyi képviseletéhez fordult az ügyben. A tárgyalás időpontját egyelőre még nem tűzték ki. Az esetre a döntést követően visszatérünk.

menu
menu