Jól ismert a .eu

Jól ismert a .eu

Az Internetet használó európaiak 63 százaléka ismeri az .eu tartományt, mindössze egy évvel annak indítása után. 45 százalékuk pedig azzal is tisztában van, hogy mint európai állampolgár, ő is rendelkezhet saját .eu webcímmel.

A .eu domain kezelésével megbízott EURid a független InSites-ot kérte fel, hogy készítsen felmérést a tartomány ismertségéről. A vizsgálat az említetteken túl például azt is megállapította, hogy a megkérdezettek közel fele gondolja úgy egy .eu webhelyről vagy e-mail címről, hogy az „valami európai”. 25 százalék viszont egyáltalán nem figyeli a névteret, 10 százalék pedig úgy véli, a .eu „nemzetközi” érzést kelt.

A magyarok rosszul állnak

„A regisztrációk száma kivételes tempóban emelkedett és ebben jelentős szerepet játszott a .eu nevek egyre ismertebbé válása” – magyarázta Patrik Lindén, az EURid kommunikációs menedzsere.

A legtájékozottabbak a .eu-val kapcsolatban a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Luxembourg, Görögország, Hollandia, Írország és Dánia lakói, míg Finnország, Franciaország, Spanyolország, és Anglia állampolgárai, hazánkfiaival együtt jóval kevesebbet tudnak a .eu-ról.

Gyors növekedés

A maga 2,6 millió regisztrál domain-jével a .eu a harmadik legnagyobb névtér Európában, a német .de és a brit .uk után, és egy kicsivel a holland .nl előtt. Nemzetközi összehasonlításban a .eu az ötödik helyen áll, a .info, a .org, a .net és a .com mögött.

A .eu domain-ek körülbelül harminc százalékát jegyeztették be magánszemélyek, a fennmaradó hetven százalékon pedig a cégek és a különböző szervezetek osztoznak. Az országok aránya ugyanúgy alakul, mint az összes névtér összehasonlítása esetén: a legtöbb .eu domaint, 795000-et a német felhasználók jegyeztették be, míg a második helyen a britek állnak 439000 domain-nel, a harmadikon pedig a hollandok 320000 domain-nel.

menu
menu