Ismét késik az .eu

Ismét késik az .eu

Az Európai Bizottság elfogadta az .eu domainek regisztrációs szabályzatát, azonban ettől függetlenül a novemberre tervezett bevezetés legalább egy hónapot késni fog

Évek óta köztudott, hogy az Európai Unió a tagállamok lakosai és vállalkozásai számára kilobbizta, hogy saját domaintartományt kapjanak, ez a .eu lesz. A végződés bevezetését évek óta várják szerte Európában, azonban ismét csúszást jelentett be a domainek nyilvántartásával megbízott szervezet, az EurID. A közlemény szerint csak decembertől lehet majd regisztrálni a neveket és a használatuk is csak áprilistól lesz engedélyezett. .eu-s címekre az év utolsó hónapjától a tagállamok lakosai, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságai (pl. Bt-k) és jogi személyiséggel rendelkező vállalkozások (pl. kft-k, rt-k) szervezetek és intézmények (alapítványok) nyújthatnak be kérelmeket, amennyiben bejegyzett védjeggyel rendelkeznek az igényelt névre vonatkozóan. A nagyközönség számára domaintér várhatóan csak 2005. áprilisában nyílik meg.

Az .eu webcímek bevezetésének ütemterve
2004. április 28:
Az Európai Bizottság elfogadta a regisztrációs szabályzatot.

2004. május-június:
– Az szabályzatot az EU tagállamainak hivatalos nyelveire lefordítják.
– Elkezdődik a regisztrációs szoftver fejlesztése és tesztelése
– Regisztrátorok kiválasztása

2004. június-július:
– Regisztrátorok akkreditálása

2004. december- 2005 április (nem kötelező érvényű dátum)
– Elsőbbségi joggal rendelkező (védjegy és márkanév tulajdonosok) számára biztosított regisztrációs időszak. Ebben az időszakban csak az .eu-s és nemzeti szabadalmi hivatalok által nyilvántartásba vett védjegy tulajdonosok regisztrálhatják védjegyeiket domainként.
– Ezt követően az un. 2. periódusban azon szervzetetek, cégek intézmények regisztrálhatnak, akik egyéb nemzeti jogszabályok által védett nevekkel rendelkeznek (pl. Műcsarnok)

2004. április (nem kötelező érvényű dátum)
Nyílt fázis. A tagállamok lakosai, jogi személyiséggel nem rendelkező és nem rendelkező gazdasági társaságai, szervezetei és intézményei (alapítványok) nyújthatnak be kérelmeket. A domainek bejegyzése a .com-hoz hasonlóan, az első igénylő, első foglaló elv alapján fog történni, azaz aki először igényel egy nevet, annak a számára lesz bejegyezve.

menu
menu