Ismét domain vitától hangos Svájc

Ismét domain vitától hangos Svájc

Nem megy a svájciaknak a domain név regisztráció. A schweiz.ch, suisse.ch és svizzera.ch domain nevekkel kapcsolatos Canossa járás után újabb kellemetlenségekkel kell szembe nézniük: sem a schweiz.eu, sem a schweiz.mobi domain nevet nem sikerült megszerezniük.

Ahogyan arról a domainabc.hu is beszámolt, 2006. májusában a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) közbejárása kellett ahhoz, hogy a schweiz.ch, suisse.ch és svizzera.ch nevekre az alpesi ország jogot tudjon formálni. A domain tulajdonosának, egy magánszemélynek azonban ennek ellenére sikerült egy számára igencsak kedvező megállapodást kialkudnia: a domain nevek átadásért – amelyre 2006. december 1-én került sor – 50.000 CHF-t kapott az államszövetségtől. A megállapodás keretében az állam néhány hasonló, .org végű domain névre is opciós jogot szerzett (pl. switzerland.org), amelynek azonnali lehívása újabb 50.000 svájci frankkal terhelné meg a költségvetést. Minél később élnek azonban az opciós joggal, annál kevesebbe fog kerülni a .org végű domain nevek megszerzése; ha kibírják 2016-ig, ingyen szerezhetik meg ezeket.

A svájci WHOIS adatbázis szerint 2006. december 3-án a suisse.ch, a svizzera.ch és a schweiz.ch domain nevek már Svájc használatában álltak. A schweiz.ch domain név alatt – társaival ellentétben – azonban továbbra is ugyanaz a nem hivatalos weboldal érhető el, amit a korábbi használó magánszemély működtet, és ami a switzerland.org alatt is látható.

Nem tanultak a saját kárukból

A fentiek után várható lett volna, hogy tanulnak a saját hibáikból, és új végződések bevezetése során nagyobb körültekintéssel járnak el, de nem így történt. A schweiz.eu nevet egy osztrák magánszemély szerezte meg, és az – meglepő módon vagy sem – ugyanarra az oldalra mutat, mint ami a switzerland.org alatt érhető el.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mivel Svájc nem tagja az Európai Uniónak, a nevével megegyező tartománynevekre sem formálhatott elsőbbségi jogot. Így valóban fennállt a veszélye annak, hogy a szabad regisztráció szakaszában valaki gyorsabb lesz, és megszerzi előle neveit. Viszont ha kellő számú regisztrátoron keresztül nyújtottak volna be több igénylést, megtöbbszörözhették volna esélyüket ezek megszerzésére. Valószínűleg még így is jóval olcsóbban megúszták volna, mint hogy utólag kelljen borsos áron „visszavásárolni” azokat.

Újabb blamázs, némi külső segítséggel

Arra azonban már nincs magyarázat, hogy a schweiz.mobi nevet is hagyták megszerezni egy magánszemélynek. Igaz, ehhez a fiaskóhoz a .mobi tartomány nyilvántartója, az mTLD is hozzájárult: a zárolt „mobil” domain nevek listáján ugyanis egy nyilvánvaló elírás miatt schweiz.mobi helyett schweitz.mobi szerepel…

menu
menu