Ismét a Google javára döntöttek egy domainvitában

Ismét a Google javára döntöttek egy domainvitában

A vita tárgya: gmail.co.in

A National Internet Exchange of India (NIXI) által kijelölt döntőbíró a Google javára döntött a ´gmail.co.in´ domainnévvel kapcsolatos vitában és a név jelenlegi kínai tulajdonosát a kérdéses domain azonnali átadására szólította fel.

Az A. K. Singh döntőbíró által meghozott határozat szövege szerint bizonyított tény, hogy az alperes (Chen Zhaoyang) szándékában állt, hogy a Google tulajdonában lévő ´Gmail´ levelezési szolgáltatással összekeverhető, a felhasználókat megtévesztő indiai domainnév megszerzésével jogosulatlan haszonhoz jusson.

A Google 2004. áprilisában indította el levelezési szolgáltalását ´Gmail´ néven és a 2005-ös évben kérelmezte a védjegy lajstromba vételét Indiában. Amint a vállalat tudomására jutott, hogy a ´gmail.co.in´ egy kínai állampolgár birtokában van, keresetet nyújtott be a NIXI felé.

A döntőbíró figyelmét nem kerülte el a tény, hogy az alperes Zhaoyang csak a Google keresetének benyújtását követően kérvényezte egy bizonyos ´Gmail Ltd´ vállalat lajstromba vételét és így a domainnév egy nappal később a vállalat kezelésébe került.

A döntőbíró a kínai vállalatra 50.000 indiai rúpiában értendő pénzbüntetést szabott ki és döntését a következőkkel indokolta:

"A vállalat képtelen volt kielégítő magyarázatot adni arra, hogy miért folyamodott egy meglévő védjegy használatához. A tény azt bizonyítja, hogy az alperes a vitás domainnevet rosszhiszeműen, az általános üzleti alapelvek semmibe vételével jegyeztette be és ennek következtében jogosulatlanul használta."

Az elmarasztaló döntést nem elsősorban a ´Gmail´ szolgáltatás 2005-ös évben, Indiában történő regisztrálása, hanem leginkább a ´Gmail´ védjegy határokon átívelő hírneve indokolta. A Google tulajdonképpen majdnem minden ezzel kapcsolatba hozható domainnévre igényt formál, mások által történő használata és különböző országokban történő regisztrálása (néhány kivételtől eltekintve) nem lehetséges.

menu
menu