Hibáktól hemzseg a .eu domaintér vitarendező fórumának honlapja

Hibáktól hemzseg a .eu domaintér vitarendező fórumának honlapja

A napokban hozták nyilvánosságra az európai domaintér vitarendező fórumának honlapját, azonban az egyelőre hibáktól hemzseg...

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a Cseh Köztársaság Kamarája és Agrárkamarája mellett működő Választottbíróság dönthet a jövőben a vitatott .eu tartománybeli webcímek odaítéléséről vagy visszavonásáról. Az vitarendezési intézmény az Európai Bizottság 874/2004. sz. rendeletének 21. cikkében megfogalmazott szabályok és a World Intellectual Property Organization (WIPO) ajánlásai alapján összeállított szabályzatra alapozva végzi munkáját. A szervezet a napokban mutatta be új honlapját, amely megjelenésében igényes, felépítését tekintve szervezett, azonban tartalmilag hibáktól hemzseg…
Az Európai Unió egyik alapelve szerint egyik tagállam állampolgárainak sem származhat sérelme abból, ha csak az adott ország valamely hivatalos nyelvét beszéli. Az új honlapon ezen irányelv teljesülését igyekeztek megtartani, azonban egyelőre sikertelenül: a magyar nyelvet kiválasztva németül jelennek meg az információk. De sajnálatos módon a eljárási rendhez való hozzáférés sem megoldott, továbbá több fontos menüpont nem elérhető, sem magyarul sem más kisebb tagország nyelvén.

Várhatóan ügyek százait kell megtárgyalni

A honlap mielőbbi stabil beüzemelése égető feladat, mivel a Vitarendező Fórumnak, mint elsődleges jogorvoslati intézménynek várhatóan százas nagyságrendben lesznek eldöntendő ügyei, ugyanis Európa lakosai felismerték a domaintér megnyitásában rejlő lehetőségeket és a kiskapukat kihasználva több évtizede ismert márkaneveket halásztak el a "ésszerűség" szerint jogos tulajdonos elől. A Coca-Cola, a nagy múltú számítógép gyártó, az Apple, az internetes bolhapiacot üzemeltető eBay is várhatóan a Vitarendező Fórumhoz fog fordulni a cocacola.eu, az apple.eu és a ebay.eu címek megszerzéséért. Budapest Önkormányzata nevében nyilatkozó Hetényi László munkatársunk számára adott nyilatkozatában már döntött is, hogy a budapest.eu megszerzése ügyében biztosan él majd a jogorvoslat lehetőségével.

Mindössze egy legény van e vidéken…

A vitás ügyeket beterjesztő felek bármely uniós tagállam hivatalos nyelvén benyújthatják panaszukat, azonban a hivatalos honlapról kiderül, hogy magyar nyelvű ügyekben csak egy magyar nyelven beszélő döntnök (Dr. Tamás Gödölle) vállal szerepet az új intézmény munkájában. Ez megkérdőjelezi az intézmény működésének jogosultságát, ugyanis egy vitás ügyben vagy három, vagy egy döntnök véleménye kérhető. Amennyiben magyar nyelvű eljárást kezdeményez egy fél és három döntnök határozatát kéri, abban az esetben sérülhet az anyanyelven való eljárás joga. A fordítás pedig nehézkes és pontatlan is lehet, amiről az EURid már többszörös tanubizonyságot adott… A regisztrációs szabályzat néhány pontját pontatlanul fordították magyarra, de többek között, ha a hivatalos honlapon a domainek keresésénél egy még nem regisztrált domain esetén "INGYENES" szó jelent meg a "SZABAD" helyett, mivel a "FREE" szó első szótári jelentését töltötték fel a rendszerbe.

menu
menu