Harry Potter domainek visszaszerzése – varázslat nélkül

A helyes varázsló nevével azonos webcímeket kapott vissza a jogtulajdonos.

Minden kétséget kizáróan, a könyvesboltokban karácsonyi slágertermék a legújabb a varázslótanoncról, Harry Potteről szóló könyv. Az ENSZ domainügyekkel (is) foglalkozó választott bíróságának legújabb határozatainak egyike is eme alkotáshoz kötődik.
A Time Warner Entertainment Co. – a mű marketing jogainak birtokosa – 107 Potter domain használati jogát kapta meg a bíróság döntése alapján.
A meglehetősen nagy kollekcióban szerepel a harrypotterinhollywood.com, a harrypottersmovie.com és a harrypotterfilm.org. A nevek egy részét a "Potter láz" kialakulását követően jegyeztette be a lelkes californiai rajongó. A domainek másik felét pedig akkor foglalták le, amikor az amerikai sajtó kiszivárogtatta, hogy a könyv alapjaira épülő film fog készülni.
A Time Warner-nek azért is volt sürgős a nevek megszerzése, hiszen a könyv alapjaira épülő hollywoodi mozifilm előkészületei már folynak, és minden bizonnyal akkor egy újabb "Potter láz" hulláma éri el a gyermekeket és a szülők pénztárcáját.

A magyar webcímről lekésett a magyar kiadó

Hazai vonatkozása is van a Potter domain ügynek, hiszen a harrypotter.hu nevet is egy magénszemély birtokolja. A DomainABC kérdésére a Potter könyvek hazai kiadási jogával rendelkező Animus kiadó vezetője elmonta, hogy tudnak erről, pénzt nem kívánnak a névért adni, de nem tartják kizárnak, hogy a törvényes lehetőségek felhasználásával megszerzik a nevet.

menu
menu