Gond az .eu domaintér körül

Gond az .eu domaintér körül

Mindössze 13,37%-os kihasználtság az .eu névtér alatt.

A legutóbbi felmérés szerint, mely a WhoisIreland.com oldalon olvasható, az .eu névtér nagy bajban van. A vizsgált 1.723.638 weboldal közül mindössze 13,37 százalékukon volt egyedi tartalom. Mivel az .eu névtér Európa hivatalos végződése, ez az eredmény katasztrofális. A vizsgált oldalak mindössze 7,78 százaléka fűződik valamely védett márkához. A két vagy több weboldalon azonos tartalommal jelentkező oldalak az összes .eu domain 6,02 százalékát teszik ki. 16,68 százalékot érnek el az olyan oldalak, amelyek más címre irányítják át a felhasználót. A későbbi nagyobb profit reményében ún. „raktározott domainek” illetve „pay per click” (klikkelés számának alapján profitot generáló) domainek száma eléri a 14,22 százalékot, a visszatartott domainek pedig 16,79 százalékot érnek el.

A kihasználtságot tekintve az .eu névtér jóval a többi végződés alatt teljesít. Nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy az .eu egy teljesen hasznavehetetlen, ócska végződés. Egyes vállalatok ugyan arra használják, hogy kifejezzék európai identitásukat, ám a többség csak egy újabb használhatatlan és korrupt bürokratikus eszközként tekint a végződésre. A német domainspekulációk és regisztrációk nélkül az .eu már régen a feledés homályába süllyedt volna.


Már a kezdetektől kudarcra volt ítélve

A jól működtetett névtereknél bekövetkező gyors fejlődés, mely a landrush időszakot követően indul meg, az .eu esetében egészen egyszerűen kimaradt. Ennek oka az EURid (az .eu domainek kezelésével megbízott regisztrátor) hozzá nem értésében keresendő, mivel nem megfelelően kezelték a landrush és sunrise időszakokat. Teljes egészében hiányzott az a réteg, nevezetesen a kisvállalkozások és fejlesztők rétege, amely a névterek fejlődésének megadja a kezdő lökést. Hogy miért? Mert az EURid-nél dolgozók hozzá nem értésükről tettek tanúbizonyságot, amikor nem tettek semmit annak érdekében, hogy megakadályozzák a domainekkel törvénytelenül spekulálókat és a domainelgépelésekből hasznot húzókat. Ezért fordulhatott elő, hogy akár amerikai vagy más Európán kívüli lakosok is sikerrel regisztrálhattak .eu végződésű domaint, holott nem lettek volna rá jogosultak. Az EURid ugyanis meglepő módon nem zárta ki ezeket a felhasználókat a regisztrálási folyamatból, pedig a domain-igénylő adatlapon megadott, nem európai lakcím és a domainspekuláns által a mellé hasraütés-szerűen kiválasztott európai országnév összeegyeztethetetlensége bárkinek feltűnne, persze csak akkor, ha veszi a fáradságot az ellenőrzésre. Mivel az EURid képtelen felderíteni ezeket a jogosulatlanul regisztrált domaineket, azok továbbra is a csalók tulajdonában vannak. Az is igaz, hogy az EURid-nek nem is áll érdekében, hogy harcot indítson az ilyen felhasználók ellen, mivel akkor jelentősen csökkenne az .eu domainek száma, viszont fenn kell tartani a látszatot, hogy az .eu egy sikeres végződés. Ez pedig nem sikerülhet, ha domainek ezrei tűnnek el egyik napról a másikra.
Azonban hiába minden elkeseredett próbálkozás, mára minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy az európai névtér totális bukás, amiért szinte teljes egészében az EURid tehető felelőssé. Az Európai Unió polgárai teljesen közönyösen viszonyulnak saját domainvégződésükhöz és végül odáig jutottunk, hogy az .eu már a domainpiacon belül is nevetség tárgyává vált.


Váltani kell

A cikk szerzője szerint talán az lenne a legjobb döntés, ha az EURid helyett egy másik, a feladatra sokkal inkább alkalmas szervezet kezelésébe kerülne az .eu névtér, ugyanis ha e téren nem történik változás, az .eu hosszú távú kilátásai nem sok jóval biztatnak. Az .eu névtér már most is sok tekintetben olyan felső szintű domainekhez hasonlít, mint az .info vagy a .biz névterek. Míg a regisztrációk összes számát tekintve az eredmények akár reménykeltőek is lehetnének, azonban az egyes országokra lebontva már korántsem ennyire fényes a helyzet. Az .eu névtér az adott európai országok saját országszintű domainvégződései által elért eredményeivel összehasonlítva egyáltalán nem bizonyul jelentős résztvevőnek a domainpiacon. A helyzet komolyságát jelzi, hogy lassan már a domaincsalók is hátat fordítanak az .eu névtérnek.

menu
menu