Fityiszt kapott a Nissan

Fityiszt kapott a Nissan

Egy san francisco-i kerületi bíróság a Nissan Motors Co. nissan.com domain átadására vonatkozó beadványát utasította el.

A Nissan Motors Co. a nissan.com és a nissan.net webcímeket szeretné bírósági úton megszerezni, azonban az ügyben született ítélet szerint a jelenlegi kezelőnek is legalább annyi joga van a webcímek kezelésére mint a távol-keleti autógyártónak, ugyanis a webcím birtokosa, azaz a perbe fogott Mr. Uzi Nissan.
Nissan az ügy publikálása céljából létrehozott honlapján tudatja, hogy családneve generációk óta Nissan, apja, apjának az apja és így tovább mind ezt a családnevet viselte. Az izraeli születésű úr tájékoztatása szerint a nissan szó gyakori a héber világban, mivel a zsidó naptár hetedik hónapjának ez a neve és az arab április hónapnak is ezt a nevet kapta.
Az 54 éves úr a nissan.com-ot 1994 júniusában foglalta le és azóta működtet az oldalon egy számítógép kereskedést Nissan Computers néven. Mr. Nissan 1995. júliusában kapta az első felszólítást a japán cégtől, melyben a domainről való lemondásra szólították fel. Az autógyártó arra hivatkozott, hogy a karakterlánc évtizedek óta bejegyzett védjegy és ezzel védjegybitorlást valósít meg. Röviddel a felszólítás után a kaliforniai úr a north carolina-i állam megfelelő hatóságánál bejegyeztette a Nissan Computers védjegyet, majd 1996. márciusában lefoglalta a nissan.net webcímet is. 4 év csöndet követően meglepődve bontotta fel a borítékot, amely a Nissan felszólító levelét tartalmazta. A cég ebben elmaradt haszon címén 10 millió dollár kártérítést követelt tőle. A jogi csatározás ekkor vette kezdetét. Több fordulóban mindannyiszor az amerikai számára adott igazat a bíróság, azonban vélhetően a múlt heti döntéssel a történet még nem ért véget.
A Nissan autógyártó magatartása annyira felkorbácsolta a kedélyeket internetes szabadságjogokér küzdők berkeiben, hogy volt, aki verset is írt a történet kapcsán.

A Volskwagen nyert

Egy másik nagy autógyártó domain csatája is az elmúlt napokban vett fordulatot. A volkswagen.net webcím kezelési jogát a német cég március utolsó napján kapta meg. A Golf gyártója és helyi képviseletei több domain vitát is sikerrel vittek már végig. 2004 nyarán például a volswagen.org és a vwpolo.com címet szerezték vissza. 1999-ben azonban a vofsburgi cég sem járt teljes sikerrel. Akkor egy amerikai kerületi bíróság a vw.net cím Virtual Works nevű cég általi használatában nem látott kivetnivalót. 2001-ben azonban a Szövetségi Fellebbviteli Bíróság úgy hatázoott: a Volkswagen-é lehet a vw.net.

menu
menu