Európa után kullogunk a domain regisztrációkban is

Európa után kullogunk a domain regisztrációkban is

Az .eu domaintér nyilvántartójának kimutatása szerint a hazai igénylők meglehetősen kevés .eu webcímet kértek.

Az .eu domain nyilvántartójától, a brüsszeli EURid-től kért kimutatás alapján a magyar önkormányzatok, szervezetek, gazdasági társaságok – hasonló nagyságú országokhoz képest – meglehetősen kevés .eu domaint igényeltek. A szervezet szóvivője, Patrik Linden által kiadott tájékoztatás szerint a 2006. január 30-án délig mindössze 509 igénylés érkezett hazánkból a Nyilvántartóhoz. Ez az érték a közel 170 000 beérkezett kérelem 0,3%-a.
A frissen készített kimutatásból kiderül, hogy a hazánkkal megegyező nagyságú, Európa nyugati részén fekvő országokban sokkal több .eu végű címet igényeltek. Például Hollandiából közel ötvenszer, Belgiumból tizenötször, Ausztriából tízszer annyi igényt regisztrált a nyilvántartó, mint Magyarországról. A frissen csatlakozott országoknál általánosságban megfigyelhető a „kis érdeklődés”. Egyedül a cseh igénylések száma közelíti meg az ötezret.
Az új tagországok között kiugró érték vélhetően azért tapasztalható, mert a cseh sajtó kiemelt figyelmet fordított az .eu domainek bevezetésére, köszönhetően annak az internet-politikai döntésnek, amely szerint minden vitás .eu domainügyet a Cseh Köztársaság Kamarája és Agrárkamarája mellett működő Választottbíróság fog eldönteni a jövőben.
Az EURID által elküldött kimutatás szerint az összes hazai igénylésből mindössze 345-öt közvetített hazai regisztrátor a nyilvántartó felé, a maradék 164-et – azaz minden harmadik kérelmet – külföldi regisztrátornál kérték bejegyezni. A Zwack Unicum Rt. az unicum.eu bejegyzéséhez és Szeged város a szeged.eu bejegyzéséhez is egy német vállalkozás szolgáltatásait vette igénybe.

Az EURID által fogadott regisztráiciós kérelmek száma 2006. január 30-án 13:30-ig.

[file=735.html]

menu
menu