.eu: érzések és ellenérzések

.eu: érzések és ellenérzések

Az Európai Bizottság közleményben deklarálta az .eu webcímek bevezetése melletti elkötelezettségét.

Az Európai Bizottság, amely régóta szeretné az .eu ("doteu") TLD bevezetését, közleményt adott ki, mely szerint ennek bevezetésére várhatóan 2001 közepén kerül sor. A Köztes Kormányzati Csoport, – amely az ügyben felelős -összeült néhány nappal ezelőtt és közzétett egy előzetes menetrendet, ugyanakkor sok részlet még tisztázatlan maradt.
Az új európai domain méltó versenytársa lehet a .com-nak. Ezzel Európa versenyképesebbé válhat az Inerneten. A cinikuabb elemzők erre csak azt válaszolják, hogy az euro bevezetésekor is az az elképzelés keringett az üzleti világban, hogy a dollárnak új riválisa jelenik meg, azóta 83 centre süllyedt a keresztárfolyam…
Áttörés érhető-e el az új domain bevezetésével az "amerikai internetes uralom" tekintetében?
Svájc a múlt hónapban panaszt nyújtott be az EU Bizottságnál, mert a tervezett szabályozás szerint a bankok országának lakossága és cégei kimaradnak az új végződés lehetséges igénylői sorából. Svájc, amely nem tagja az Európai Uniónak, azon állásponton van, hogy a .eu domaintér nem kapcsolódhat kizárólag 15 EU tagállamhoz. A másik meghatározó EU-n kívüli országban, Norvégiában még nem született döntés arról, hogy a kirekesztés miatt tiltakozzék-e vagy sem.
Mostanáig voltak kétségek afelől is, hogy az .eu domain kiadható-e. Az ICANN álláspontja szerint az EU nem egy állam, és ezért nem lehet egyetlen saját országkódszerű (2 betűs) domainje sem.

menu
menu