Elhappolták a Google domainjeit Kínában

Elhappolták a Google domainjeit Kínában

A keresőcéget megelőzve regisztráltak már majdnem minden olyan domaint a kínai .cn névtérben, ami a Google szolgáltatásainak elnevezésével egyezik meg.

A Google ingyenes e-mail szolgáltatása „Gmail” néven vált igen gyorsan ismertté. A „gmail.cn” domain tulajdonosa azonban egy kínai cég. A kínai fővárosban, Beijingben székelő vállalkozás még 2003 augusztusában jegyeztette be az elnevezést. Így aztán 2004 áprilisában „gmail.com.cn” címen vált Kínában elérhetővé a Google internetes levelező rendszere.

Szakértők szerint a mivel a „gmail.cn” domaint jóval a Google szolgáltatásának indulása előtt regisztrálták, igen kicsi az esélye, hogy a keresőcég megszerezze a címet – hacsak ki nem derül a bejegyzés körül valami turpisság.

Hónapokkal ezelőtt a Google jelentős összegekért jutott hozzá a „google.com.cn” és a „google.cn” domainekhez – az akcióval azonban nem sokat értek. A China Internet Network Information Center (Kínai Internet Hálózati Információs Központ) felmérése szerint ugyanis a .cn kiterjesztésű változatait már mind regisztráltatták más cégek az olyan szolgáltatásoknak, mint például a GoogleTalk, GoogleEarth, GoogleLocal.

A beruházásként regisztráltatók között akadnak olyan előrelátók, mint az a vállalkozás, amely a „googlelocal.cn” és a „googlelocal.com.cn” neveket jegyeztette be 2004 márciusában, jóval korábban, mint ahogy a szolgáltatást a Google elindította.

Mások ugyancsak gyorsan reagáltak, mikor hírét vették, hogy a Google egymillió yuan-ért vásárolt domaineket. Azonnal regisztráltatták a „googlemap.cn” és a „googleearth.cn” címeket. A „googletalk.cn” és a „googletalk.com.cn” domaineket pedig gyakorlatilag egy időben jegyeztették be a GoogleTalk megjelenésével. Igen meglepő – némelyek talán gyanúsnak is vélhetik –, hogy a bejegyeztetők ilyen szemfülesek és gyorsak voltak.

Mindenesetre a Google most bizonyíthatja, hogy nem csak az internetezőknek tud eredményesen keresni, de magának is. Néhány frappáns domain nevet…

menu
menu