Elbukta a Google az Oogle.com-ot

Elbukta a Google az Oogle.com-ot

A vitatott domain név egyelőre az eredeti tulajdonos kezelésében maradhat.

A National Arbitration Forum (nemzeti döntőbíróság) egyik tagjának döntése szerint az Oogle.com tulajdonosa megtarthatja domain nevét, annak ellenére, hogy a Google szerint cybersquatting tevékenységeket segít elő. A keresőóriás joggal lehet felháborodva, hiszen a webcím pornóoldalakra és különféle kérdőíves oldalakra továbbítja a felhasználókat, ahol nemlétező okostelefonok, tabletek és egyéb nyeremények ígéretével verik át az oda látógatókat.

A felek közt vita folyik a kérdéses domain regisztrálásának eredeti időpontjáról is. A Google szerint Christopher Neuman csak 2004-ben jutott hozzá a domain névhez, míg Neuman állítása szerint a regisztráció már 1999-ben megtörtént, ám a whois adatok 5 évvel később az általa alapított új vállalatának köszönhetően megváltoztak, ezért tűnhet úgy, mintha csak 2004-ben regisztrálta volna a domaint.

Az 1999-es időpont már jóval közelebb van a Google születésének időpontjához, bár a Google már akkor is ismert volt, igaz egy a mainál jóval kisebb réteg számára. Felmerülhet a kérdés: miért kérvényezte Neuman pont ezt a domain nevet? Arra számított talán, hogy az idő múlásával a Google márkanév értéke egyre nőni fog, ő pedig busás haszonnal válhat majd meg a domain névtől? Neuman eskü alatt vallotta, hogy a regisztrált domain név egy “oogle” becenenéven ismert programozóra utal, akivel korábban együtt dolgozott.

Az ügynek még nincs vége

A döntőbíróság kijelölt tagja is rendkívül gyanúsnak találta Neuman védekezését, ám az UDRP eljárás korlátai miatt, melyek nem teszik lehetővé az alperes szavahihetőségének megkérdőjelezését, végül Neuman javára született döntés.

A döntés meghozatala után Douglas Isenberg azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a Google nem fogja a dolgot annyiban hagyni és az is könnyen elképzelhető, hogy egy új jogi eljárás keretében, mely során a bizonyítékok alaposabb vizsgálatára is sor kerülhet, a Google javára születhet döntés.

Emberére akadt a Google

Neuman cégét Zac Muscovitch, a vitás domain ügyek terén sikeres ügyvéd képviselte, aki immáron harmadszor győzte le a Google vállalatot. Korábban a Groovle.com és a Goggle.com domain nevekkel kapcsolatban képviselte ügyfeleit, akik ugyancsak megtarthatták domain neveiket.

menu
menu