Egy művészeti csoporttal harcol a Google

Egy művészeti csoporttal harcol a Google

A Gmail.pl domain névért jogi úton lépett fel a Google

Egy lengyel művészekből álló csoportot, amelynek Lodz-ban van a székhelye, állítólag nagy perrel fenyeget a Google. Az Izabella Krawczyk által vezetett csoport, amely magát lengyelül röviden lengyel művészeti ifjúsági csoportnak hívja ("Grupa Mlodych Artystow I Literatow" – G.M.A.I.L.) – az elmúlt novemberben sikeresen regisztrálták a gmail.pl nevű domaint.

Ahogy mára már ismert, a Google minden országban szerette volna bevezetni a Gmail nevű levelező szolgáltatását, így Lengyelországban is. Eddig ezt Németországban és Nagy-Britanniában nem sikerült ilyen néven bevezetni, mert ott már mások használták a Gmail nevet más szolgáltatásokkal kapcsolatban. De Lengyelországban is valamilyen fura módon 2005 májusában a googlemail.pl-t regisztrálta a cégóriás, és nem a gmail.pl-t.

Krawczyk csoportjának ezért sikerült hozzájutnia a gmail.pl címhez. A csoport vezetője szerint ők maguk is furcsálloták a tavalyi regisztráció alkalmával, hogy a domaint korábban még nem regisztrálták…
Rossz nyelvek azt beszélik, hogy a művészeti csoportnak volt tudomása arról, hogy a Googlenak opciója lenne a domain névre. De Krawczyk személy szerint ragaszkodik ahhoz a magyarázathoz, hogy nem emiatt és ennek az anyagi vonzata miatt biztosította magának a domaint. És ennek az elvnek megfelelően meg is szeretné tartani a domaint, annak ellenére, hogy a Google perrel fenyeget. Bár egyes információk szerint a csoport nyitott lenne a financiálisan úton történő vitarendezésre is…

Ha a Google a saját hibájából maradt le a domain regisztrálásáról, akkor elvileg nem lehet egy szava sem, akármekkora összeget kellene kifizetnie. Egy dolog azonban tisztán látszik, az hogy az újabb agresszív pereskedésük Gmail ügyben megint csak rossz sajtót fog vonni maga után.

menu
menu