Egy cseh város sikeres küzdeme egy domainért

Egy cseh város sikeres küzdeme egy domainért

Ostrava városa peres úton szerezte meg a település nevével azonos .cz végű domaint.

Hosszú évek óta húzódott az a per, amely tárgya az ostrava.cz domain kezelési joga volt. A várakozásoknak megfelelő döntés született: a település jogosult a webcím használatára. Vít Ruprich, a polgármester helyettese szerint az ügyben döntést hozó bíró figyelembe vette azt is, hogy a domain nevet bejegyző gazdasági társaság spekulációs céllal jegyezte be a domaint.

Tagadják a spekuláció vádját

A domaint eddig birtokló társaság vezetője, Borislav Kantor tagadta, hogy nyerészkedési szándékkal jegyezték volna be az internetes címet. „Abban az időben, amikor regisztráltuk a domaint, megtehette volna ezt a város is. Ráadásul folyamatosan azon dolgoztunk, hogy az oldalon aktuális és minőségi információk legyenek városról. Sőt! Többször fel is ajánlottuk az együttműködés lehetőségét, de a város részéről elutasításra volt a válasz” – mondta el a cégvezető.

„A város szerint a cég valóban felajánlotta az együtműködés lehetőségét, de ők ezt elutasították, mert a vállalkozás ebből anyagi haszonra kívánt szert tenni.” – mondta a polgármester helyettese. „Ostrava már kiírta a pályázatot is az új honlap tervezésére, és már az oldal reklámkapányát is tervezzük. A város egyelőre a www.mmo.cz domaint használja, de az új webcím megszerzésével a hivatali dolgozók e-mail címeit is ostrava.cz végűre cseréljük.” – nyilatkozta a város második embere.

Hazánkban is van hasonló eset

Magyarországon települések neveivel azonos .hu címeket kizárólag a település jegyezhet be, így az Ostraváéhoz hasonló történet kevés település esetén eshet meg. Domain név tekintetében a hazai települések közül Szeged van a legnehezebb helyzetben, mivel a szeged.hu címet még egy korábbi szabályzat alapján egy vállalkozás jegyezte be és azóta egy alternatív városi portált működtet a címen. A csongrádi város hivatalos honlapjának elérhetősége a szegedvaros.hu. 2000-ben pedig a tesa.hu domain név kezelési jogát egy multinacionális vállalkozás kérésére első szóra átadta Tésa települése, azonban amikor az idén egy link elhelyezésére kérte a falucska a céget válaszként mindössze egy kioktató elutasítást kapott.

menu
menu