Egy angol webdesigner Bill Gates ellen

Egy angol webdesigner Bill Gates ellen

A corbis.net használata ellen lépett fel a Bill Gates tulajdonában álló cég. Sikertelenül...

Nemrég egy nem mindennapi vita alakult egy domain körül. Az angol webdesigner, John Pickworth a corbis.net domain tulajdonosaként, felszólítást kapott a corbis.com-ot üzemeltető cégtől, a Bill Gates vagyonát gyarapító Corbis Corporationtől, mely szerint a nevet jogellenesen használja és mondjon le annak használatáról. A microsoft tulajdonosa által gründolt cég több ezres képgyűjteményből kínál képeket webdesignerek és offline kiadványok szerkesztői számára. A webdesigner nem tett eleget a követelésnek, ezért a corbis.com üzemeltetője a Szellemi Tulajdon Világszervezetnél (World Intellectual Property Organization -WIPO) kezdeményezte az ügy tárgyalását.
A .com-os címet kezelő Corbis Corporation igyekezett bizonyítani, hogy az általa felépített márkanévből eredő előnyök által érvényesült a corbis.net kezelője, és ez rosszhiszemű használatnak minősül azaz a webcím megvonása a használótól megalapozott.

A WIPO eljáró döntnöke nem látta igazolhatónak a Corbis Corporation felvetését és ezért a corbis.net domain név kezelésének átruházását nem hagyta jóvá.

Tanácsadó születik?

A designer a per végső lezárásánál nagyon megkönnyebbült, és nagy örömmel fogadta hogy továbbra is megtarthatja webcímét. A sikeren felbuzdulva Pickworth tervei szerint tanácsadóként szívesen közreműködik a hasonló domain vitába keveredő kis cégek és magánszemélyek számára.

menu
menu