Döntött a bíróság: az elefánt Kanadában marad

Döntött a bíróság: az elefánt Kanadában marad

Az elephant.com domain tulajdonosától jogi csavarral akarták elvenni domain nevét.

A brit biztosítási piac szereplője, az elephant.co.uk oldalt működtető Admiral Insurance Services jogi eljárást kezdeményzett az elephant.com webcím megszerzése érdekében. Az utóbbi domain név tulajdonosa egy kanadai magánszemély, Adam Dicker, aki a szóban forgó címen elefántokkal kapcsolatos információs portált működtet.
A brit biztosítási cég többszöri alkalommal vételi ajánlatot tett a névre: először 18000 $, majd 32000 $ -t kínált a névért azonban ezt visszautasította a tengerentúli elefánt rajongó. Ezt követően a névért küzdő cég kért ajánlatot a tulajdonostól, melyre az alábbi választ kapta: " a domain nem eladó, azonban, ha valaki 1 millió $-t fizet, viheti…" Az angol fél jogi képviselete úgy látta, hogy a feljánlás és a cég Trunkie nevű elefánt logoja, amely bejegyzett védjegy megtévesztésre ad okot. A cég sérelmezte azt is, hogy az elephant.com-on – több hirdetésszervező programnak köszönhetően – gyakran feltűnnek biztosítási jellegű reklámok is, amely szintén a fogyasztók megtévesztését eredményezi.
A vita eldöntésére a brit cég a Szellemi Tulajdon Világszervezethez (WIPO) fordult.
Dicker a védelmére hivatott beadványában közölte, hogy nem tudott az európai cég létezéséről és a hirdetéseket a Google AdSense nevű reklámokat közvetítő szolgáltatás generálja, így arra közvetlen befolyással nem bír.
Az ügyben eljáró 3 döntnök az eset megvizsgálása után úgy határozott, hogy a domain birtoklása és kezelése nem rosszhiszeműen történik, így a domain átadására beadott kérvényt nem látta megalapozottnak, így a domainen található címen a jövőben is az eddig megtalálható tartalom szerepelhet, ahogyan az a cím 1996-os regisztrációja óta is van…

menu
menu