Domainper Amerikában egy magyar ellen

Domainper Amerikában egy magyar ellen

A National Arbitration Forum által nemrég nyilvánosságra hozott határozat alapján a német játékgyár, a Ravensburger AG megszerezheti a <ravensburger.net> tartománynevet eddigi magyar használójától.

A nyilvánosságra hozott határozat szerint a domain nevet egy csömöri magánszemély 2005 decemberében regisztráltatta. Később a tartománynevet parkoltatta, azaz szerződéses kapcsolatba lépett egy olyan szolgáltatóval, amely domain nevek alatt reklámokat jelentet meg (a reklámokból származó bevételeken a szolgáltató és a domain név használója osztozik).

A Ravensburger AG megelégelve a megtévesztő helyzetet – amerikai jogi képviselője útján – egy, az USÁ-ban lajstromozott védjegyére alapozva a National Arbitration Forum előtt alternatív vitarendezési eljárást kezdeményezett a magyar magánszemély ellen.

A német játékgyár álláspontja szerint a <ravensburger.net> név használatához kizárólag neki fűződik joga. Ezzel szemben a magyar magánszemély egyáltalán nem ismert ezen a néven. A domain név rosszhiszemű használatának (amely az egyik feltétele annak, hogy a német cég panaszának helyt adjanak) nyilvánvaló bizonyítéka az, hogy a tartománynév alatt a Ravensburger AG versenytársainak linkjei, reklámjai is elérhetők, ez a helyzet pedig megtévesztheti a fogyasztókat. Ezen túl a reklámok bevételeiből a magyar magánszemélynek is részesülnie kellett, ezáltal pedig a Ravensburger AG védjegyét engedély nélkül használva, annak ismertségéből tehetett szert jövedelemre.

A magyar magánszemély a részére biztosított határidőben nem élt a válasz lehetőségével, így a NAF a Ravensburger AG állításait – ellenkező bizonyíték hiányában – valósnak fogadta el és elrendelte a <ravensburger.net> tartománynév átregisztrálását a magyar magánszemélyről a Ravensburger AG-ra.

menu
menu