Domainjeiért indult harcba a Ford

Domainjeiért indult harcba a Ford

Több mint 60 domain tulajdonost fogott perbe a Ford Motor Company. A keresetek azon személyek ellen irányulnak, akik olyan neveket birtokolnak, melyben szerepel a Ford, Jaguar, Volvo vagy az Aston Martin karakterlánc.

Az eddigi jogi gyakorlatot ismerve nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy a domain nevek többségét jogosan igényli az autógyár.
A the-ford-motor-company.com és a volvocredit.com tulajdonosaitól a név elvétele ésszerűnek tűnik, azonban található a lajstromban néhány domain amivel kapcsolatban kétségek merülnek fel. Ezek között van a jaguarcenter.com is. Ezen címhez tartozó oldalon egy 13 éves amerikai lány hozott létre egy ismeretterjesztő oldalt, ami a kihalófélben lévő állat, a jaguár népszerűsítését szolgálja.
A 4fordparts.com és a 4fordtrucks.com neveket egy Fordokra szakosodott chicagoi autószervíz tulajdonosa regisztrálta 1999. decemberében. Az üzletember – akinek családja már három generációval ezelőtt is Ford alkatrészekkel kereskedett – meglepődéssel olvasta a Ford Motors Co. hivatalos felszólító levelét, melyben anyagi kártérítésként 6 000 dollárt követeltek tőle.
"Soha nem hoztam létre internetes kikötőt a kérdéses nevek alatt, és egyetlen keresőrendszerbe sem jegyeztettem be azokat Nyilvánosan senki nem találhatott rá a nevekre, hiszen azokat nem publikáltam." – nyilatkozta felháborodottan.
"Bizonyára félreértés, de én nem kívánok hadakozni a Forddal. Vigyék a nevet, de tegyenek le a 6000 dollárról."
Néhány szervezet, mely az Interneten meglévő szólásszabadság mellett kötelezte el magát, biztosította az alpereseket, hogy kiáll mellettük és segít küzdelmükben.
Nem ez az egyetlen Internettel kapcsolatos peres ügye a Fordnak. Jogi csatát folytatnak a blueovalnews.com portál tulajdonosával is, mert több olyan kémfényképet tettek közre oldalukon, amelyből következtetni lehet a cég fejlsztési stratégiájára is.

menu
menu