Domain zűr az adóhivatal kürül

Domain zűr az adóhivatal kürül

Az amerikai kormány domain ügyekkel is kénytelen foglalkozni, ugyanis akadnak cégek, amelyek a kormányzati oldalak webcímeihez hasonló domainekből kívánnak hasznot húzni. Ezért most pontosítani kívánják a törvényt, ami a hivatalok nevének és egyéb azonosítóinak használatáról szól.

Fizetni az ingyenesért?

Az utóbbi időben az amerikai szövetségi adóhivatalhoz (Internal Revenue Service) több jelzés érkezett arról, hogy üzleti oldalak jelennek meg a hivatalos oldalhoz hasonló, de fizetős szolgáltatásokkal. Ráadásul a hivataléval majdnem megegyező domain-t használnak, csak a névtér eltérő. Egy jelentés szerint az irs.com, irs.org és irs.net „olyan szolgáltatásokat kínál térítés ellenében, amelyeket számos esetben ingyenesen is elérhetnek az adózók az adóhivatal webhelyén, az irs.gov címen.”

A cég szerint minden legális

Az irs.com oldal tulajdonosa, az Intersearch.com szerint azonban a tevékenységük teljesen legális és a törvényhozásnak nincs miért foglalkozni velük. Sőt, honlapjukon külön fel is hívják a figyelmet, hogy a látogató nem egy kormányzati oldalon jár. Azonban azt is meg kell említeni, hogy a honlap fejlécében nemrégiben még az amerikai államkincstár washingtoni épülete volt látható – bár ezt a képet azóta eltávolították.

A jog hálójában

A vonatkozó jogszabály azonban tiltja az adóhivatal nevének, logójának és egyéb szimbólumainak bármiféle üzleti felhasználását, és ez alól az sem jelent kivételt, ha jelzik, hogy üzleti vállalkozásról van szó. A törvényhozásnak most azt kell tisztáznia, hogy a „bármiféle felhasználás” jelentéskörébe a webcímek vajon beletartoznak vagy nem.

menu
menu