Domain regisztrátort perel a Microsoft

Domain regisztrátort perel a Microsoft

Beperelte a Red Register nevű céget a Microsoft, mivel a domain bejegyző vállalkozás visszaélt a redmondiak márkaneveivel.

A typosquatting és a cybersquatting régi jövedelemforrása azoknak, akik illegális ügyeskedéssel akarnak jövedelemhez jutni az Internetről. Előbbi a félreírt (elgépelt) márkanév, utóbbi pedig a márkanév valamilyen variációjának domain névként való bejegyeztetését jelenti.
Egy ilyen eset miatt fordult a Microsoft nemrégiben a bírósághoz. Keresetük szerint a Red Register nevű domain szolgáltató mintegy 125 olyan domaint jegyzett be, ami „a megtévesztésre alkalmas módon hasonlít a Microsoft védett márkaneveire”. A vitatott webcímeken hirdetések találhatóak, amik a szoftvergyártó szerint alkalmasak a látogató megtévesztésére, mivel „egyszerűbbnek találhatja, hogy egy hirdetésre kattintson, mint azt, hogy tovább keresse a cég hivatalos oldalait, vagy akár azt is gondolhatja, hogy a hirdetések megjelenését a Microsoft hagyta jóvá”.
A vitatott webcímek közé tartozik például a windowslivecare.com, az msnmesnger.com és az ageofmathology.com. Habár a domainek jelenleg egy Virgin szigeteki cég tulajdonában vannak, korábban a Red Register nevére voltak lefoglalva. A Microsoft biztos benne, hogy a domain átadása csak egy trükk és szeretné megkapni a webcímeket, valamint nem részletezett kárainak megtérítését is kéri.
A domain szolgáltatók korábban csak mások számára jegyezték be a webcímeket, mára azonban gyakorivá vált, hogy saját maguk is gyűjtik, magunknak jegyzik be a domain neveket. Ezzel kipróbálhatják egy-egy domain értékességét, figyelve a forgalmát, s a hasznosakat megtartva későbbi értékesítésükből jelentős bevételre tehetnek szert. Mindezt segíti, hogy az első három nap nem díjköteles. Akadnak, akik ezt olyan módon használják ki, hogy több szolgáltató közt „utaztatják” a domaineket háromnaponként, s így a használatért egyáltalán nem fizetnek.
A domain szolgáltatók működését egyébként az ICANN, a domain rendszert kezelő szervezet engedélyezi. A bejegyzett regisztrátorok jóval több a webcímekre vonatkozó információhoz juthatnak hozzá – ez az oka, hogy pl. a Microsoft vagy a Google is bejegyeztette magát domain szolgáltatóként.
Természetesen sok cég a jogszabályok áthágása nélkül is értékes domain portfolióra tett szert, de a Red Register féle ügyeskedés sem előzmények nélkül való. A Microsoft pl. ez év augusztusában perelt be három magánszemélyt 324 webcím jogosulatlan használata miatt. Októberben a Yahoo, novemberben pedig a Dell perelte be ugyanazt a szolgáltatót több ezer védjegysértő domain miatt. Most ismét a Microsoft van soron és valószínűleg az ügy folytatódik…

menu
menu