Dávid győzött Góliát ellen

Dávid győzött Góliát ellen

Az Internetes társadalom érdekeire hivatkozva határozott úgy a döntnök, hogy nem a Findus márkanév birtokosa jogosult a findus.com webcím kezelésére.

A findus.com webcímet egy svéd tesvérpár regisztrálta a saját részére, és a foglalást követően hamar el is indítottak egy egyszerű kereső szolgáltatást az oldalon, amelynek a "Find us" (magyarul: keress minket) nevet adták. Ötletük nem volt túlságosan sikeres, de a szolgaáltatás folyamatos működtetéséről gondoskodtak.
Az oldalról értesülve a Findus védjegy használatának jogosultja, a svájci Sundif SA megkereste a Lannartson tesvérpárt és ajánlatot tett a megvételre, azonban a fiók által kért 115000 $ töredékét kívánta csak fizetni a címért. A sikertelen megállapodást követően a fagyasztott termékeiről ismert cég beadvánnyal fordult az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO). A panaszban a szóban forgó internetes azonosító használati jogának átadását kérte.
Az ügyben eljáró döntnök az eset megvizsgálását követően úgy határozott, hogy a megfelelően bejáratott szolgáltatást működtető testvérpár jogosult a jövőben is a név használatára. Az ítélet jogtörténeti szemontból mérföldkőnek számít, mivel ez első olyan eset, amikor nem kapta meg egy védjegytulajdonos az általa levédett karakterlánccal megegyező domain nevet.

menu
menu