Ciprus után Málta is gyanúba keveredett?

Ciprus után Málta is gyanúba keveredett?

A .eu igények számát az EU tagállamok lakosságának számával összevetve érdekes eredményt kapunk: a legtöbb .eu igény Máltáról érkezett.

A ciprusi székhelyű Ovidio Ltd. és társai (Fausto Ltd. és a Gabino Ltd.) körül kirobbant botrány – amelynek következtében az .eu tartomány nyilvántartója, az EURid kb. 74.000 európai domain nevet függesztett fel – után a földközi tengeren található szigetország is az érdeklődés középpontjába került.

A számok magukért beszélnek

2005. decemberében még némi mosolygást keltett, hogy olyan viszonylag alacsony lakosságszámmal rendelkező országok, mint pl. Ciprus, előkelő helyezéseket értek el az európai domain nevek regisztrációja során. Így pl. ciprusi székhelyű vállalkozások már a szakaszos bejegyzés (sunrise period) ideje alatt is több mint 70.000 tartománynevet regisztráltattak. Több igény érkezett Ciprusról, mint például a nagyságrendekkel népesebb Franciaországból vagy Spanyolországból. A .eu domain nevek igényléseinek számát 1000 lakosra vetítve Málta (42), Luxemburg (26), Gibraltár (24,5), Ciprus (16) és Hollandia (15) foglalják el a képzeletbeli dobogó legfelső fokait. Az országok lakosságszámára vetítve Máltáról majdnem kétszer annyi domain nevet regisztráltattak, mint a második helyen álló Luxemburgból (26), több mint ötször annyit, mint Németországból (8), és majdnem hétszer annyit, mint az Egyesült Királyságból (6).

Érdekes ugyanakkor, hogy Máltán más domain végződések iránt már korántsem ekkora a lelkesedés: olyan általános felső szintű domain nevek esetén, mint pl. a .com vagy a .info, már csak 10 tartománynév jut 1000 lakosra. Hasonló számok érvényesek Ciprus vonatkozásában is. Ez az összehasonlítás annál inkább is figyelmet érdemel, hogy a .eu végű domain nevek alig több mint fél éve regisztráltathatók, szemben az előbb említett tartományokkal.

Újabb nevek felfüggesztése várható?

Elképzelhető, hogy a máltaiak lelkesedése az európai domain tér iránt csupán az EU iránti érzett érdeklődésnek és szimpátiának tudható be, ugyanakkor az Ovidio Ltd. és társai körül kipattant botrány után egyáltalán nem zárható ki, hogy újabb visszaélések állnak a háttérben.

Az EURid egyelőre nem nyilatkozott a fentiekkel összefüggésben, így arról sincs hír, hogy további domain neveket függesztettek volna fel. Ahogyan arról korábbi cikkünkben is hírt adtunk, jelenleg is számos vizsgálat folyik olyan domain igénylések tárgyában, ahol az igénylő nem tudta hitelt érdemlően igazolni, hogy székhelye vagy lakóhelye az EU-n belül található.

És Magyarország?

Az IPwalk.com adatai szerint Magyarország a lakosságszámra vetített igénylések vonatkozásában a 22. helyet foglalja el a 33 elemből álló listán. Hazánkból 17.197 európai domain név igénylés érkezett, ami 1000 lakosra vetítve 1,71 .eu domain nevet jelent. Az IPwalk.com szerint 3,18 általános felső szintű domain név jut 1000 magyar emberre. Összehasonlítva ezeket a számokat az első helyezett Máltáéval (ahol 1000 lakosra több mint 42 .eu igény, és 10 általános felső szintű név jut), alappal merülhet fel a gyanú, hogy valami valóban nincs egészen rendben a szigetországban.

menu
menu