Budapestre rászámoltak, de még messze a K.O.

Budapestre rászámoltak, de még messze a K.O.

A budapest.eu domain ügyében folytatott csatározás még nem ért a véget.

A tegnapi napon számoltunk be arról az eseményről, amely a Budapest Főpolgármesteri Hivatal által a budapest.eu domain megszerzése ügyében folytatott küzdelem újabb mérföldköve volt.

Hollandia-Magyarország 2-0

A .eu domaintér néhány hónappal ezelőtt történt megnyitása alkalmával egy szabályozásban hagyott kiskaput kihasználva a magyar fővárost egy holland cég megelőzve kérte a budapest.eu domain bejegyzését. A Traffic Web Holding B.V. nevű vállalkozás domain bejegyzési kérelmét az .eu domaineket kezelő nyilvántartó szervezet elbírálta és a webcímet kezelésbe is adta. A döntés ellen a fővárosnak május 16-ig volt lehetősége fellebbezni, azonban a beadvány csak június közepén érkezett meg. A késedelem miatt érdemi vizsgálat nélkül elutasították a legnagyobb magyar város kérelmét, így a domain maradt a holland cég kezében. A címen azóta egy Budapesttel kapcsolatos, minőséginek közel sem nevezhető oldal található.

Budapestre rászámoltak, de még nem kapott K.O.-t

Az esemény összegzését tartalmazó írásunk lezárását követően tudtuk a Főpolgármesteri Hivatal Informatikai Ügyosztályának vezetőjét, Hetényi Lászlót telefonon elérni, aki kollégánk kérdésére elmondta, hogy a cikkünkben leírt eseményekkel ügy még nem zárult le, további jogi lépések vannak folyamatban. A főváros által megbízott ügyvédi iroda szeptember 20-án benyújtotta a panaszát a Cseh Köztársaság Kamarája és Agrárkamarája mellett működő Választottbírósághoz, amely jogosult a domain név rosszhiszemű használatának bizonyítottsága esetén a címet elvenni a jelenlegi kezelőtől. "Stockholm és Helsinki már kitaposta előttünk az utat. Hasonló cipőben jártak, ugyanazzal a céggel és módszerrel álltak szemben, mint mi, most. Ők nyertesként >>álltak fel<< a Választottbíróság asztalától. Bízom benne, hogy ez nekünk is sikerülhet és Magyarország és a Főváros érdekeit és céljait szolgálhatja a döntés után a budapest.eu" – mondta Hetényi.

Még várni kell…

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a döntés várhatóan benyújtástól számított egy-másfél hónapon belül megszülethet. Ha az eljárásnak köszönhetően újabb fordulat történik az ügyben, a hasábjainkon a döntésről és annak hátteréről beszámolunk.

menu
menu