Budapest lemaradt a budapest.eu-ról

Budapest lemaradt a budapest.eu-ról

Egy holland vállalkozás az összes metropolisz nevét lefoglalta az újonnan megnyitott .eu domaintartomány alatt.

Magyar szemszögből sajnálatosnak minősíthető regisztrációs kérelmet talált szerkesztőségünk a bejegyzés alatt álló .eu domain nevek között: a budapest.eu kezelése várhatóan egy holland vállalkozáshoz kerülhet, ugyanis a főváros által megbízott regisztrátor az igényt csak a domaintér megnyitását követően 4 órával tudta benyújtani, és ez a rövidnek mondható idő elegendő volt arra, hogy a holland cég – regisztrátorán keresztül – benyújtsa bejegyzési kérelmét.
A szerkesztőségünk által megkeresett regisztrátor nem kívánt az ügyben nyilatkozni, mindössze arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy a csúszás nem a megbízott cég hibájából következett be. Ebből arra következtethetünk, hogy vagy a regisztrációs rendszerrel voltak technikai problémák, vagy az igényt késve kapták meg. Az előbbi feltételezésnek azért lehet alapja, mert számos cég panaszkodott arra, hogy a csütörtök 11 órai nyitást követően elérhetetlen volt a domain foglalási rendszer.

Az összes metropolisz felsült

Budapest Főpolgármesteri Hivatalánál az informatikai ügyosztály vezetője, Hetényi László, megkeresésünkre elmondta, hogy az ügyről tudnak, és sajnálatos módon Budapesthez hasonlóan számos uniós nagyváros hasonló módon járt. Európai metropoliszok nevei után kutatva valóban megállja a helyét az állítás. Többek között Párizs, Barcelona, Oslo és Prága is lekésett a település nevével azonos címről. Mindegyik esetben a holland Traffic Web Holding BV kérelme előzte meg a városok igényeit. A tulipánok országában működő vállalkozás egy kiskaput kihasználva kérte a bejegyzést. A regisztrációs szabályzat szerint ugyanis a védjegy alapú domain igénylés esetén a védjegyből az „és” jel (&) elhagyható a kérelmezett domainből, így a Budapest.eu-t a „budap & est”, a paris.eu-t „par & is”, a rome.eu-t „rom & e” alakú védjegy alapján joggal igényelték.

Budapest kész a perre is

A magyar főváros regisztrációjáért felelős Hetényi László sajnálatosnak tartja ezen kiskapu „nyitottságát”, és véleménye szerint a kérelmező cég városnevekkel azonos igényeit az elsőbbségi jogokat elbíráló PriceWaterhouseCoopers megalapozatlanságra való hivatkozással el fogja utasítani. Amennyiben ez mégsem történne meg, akkor a főváros minden jogorvoslati lehetőséget megragad a domain megszerzésére. Budapest számára azért is kínos az ügy, mert a turisták számára leginkább egyértelműnek tűnő webcímen, a budapest.com-on, nem a hivatalos honlap található, hanem egy Amerikában élő magyar magánszemély által működtetett információs portál üzemel. Információink szerint korábban már több ízben is tárgyalás folyt a budapest.com megszerzéséről, azonban a jelenlegi tulajdonos és a főváros nem tudott dűlőre jutni az ügyben.

menu
menu