Bedöglött az .eu domain igénylési rendszer a nagy számú kérelmek miatt

Bedöglött az .eu domain igénylési rendszer a nagy számú kérelmek miatt

15 perc alatt összesen 40000 domain igénylését fogadta a .eu domain tartomány nyilvántartója

A mai napon, 11 órától foglalhatóak az .eu domain nevek az érvényes védjeggyel rendelkezők számára.. A domain tartomány nyilvántartója, az EURID sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy az első 15 percben közel 40000 webcím igénylését vették nyilvántartásba. A sajtóközlemény szűkszavú, azonban nagy valószínűséggel nem 40000 különböző webcím bejegyzését kezdeményezték a kérelmezők, hanem egy-egy gyakori védjegyre többen is benyújthatták igényüket. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy egy adott karakterlánccal megegyező szó- vagy ábrás védjegyre vonatkozóan több tucat érvényes bejegyzés is lehet az európai uniós országok szabadalmi hivatalainak lajstromában.

Technikai akadályokkal tarkított indulás

A szerkesztőségünk által megkeresett, .eu regisztrációt végző vállalkozások képviselői egységesen panaszkodtak a 11 órakor tapasztalható nehézségekre: a regisztrációs rendszer teljesen belassult, percekig nem is működött. Az egyik általunk megkérdezett cég arról panaszkodott, hogy az első két órában egyáltalán nem sikerült az igénylési rendszerhez csatlakoznia és így a kérelmeket nem is tudta továbbítani a nyilvántartó felé. A rendszerrel kapcsolatos bizonytalanságokat támasztja alá az a szerkesztőségünkhöz is eljutott 3 soros email, amelyet a központi nyilvántartó a technikai gondok elismeréseként küldött a regisztráló cégeknek.
Információink szerint a nehézségek ellenére egy rendkívül értékes cím, a pizza.eu igénylését elsőként a kunszentmiklósi BlazeArts Kft. közvetítette a brüsszeli nyilvántartó felé. Az igénylő a mcDonald’s magyar vezérképviselete. "Utólag látjuk, hogy több vállalkozás is kérte a pizza.eu bejegyzését, de szerencsére 5 másodperccel mindenkit megelőzve sikerült beküldenünk az étteremlánc igényét." – tudtuk meg Kuti Árpádtól, a regisztrátor cég képviselőjétől.
A lapunk által megkérdezett regisztrátoroktól hallottakat összesítve elmondható, hogy összesen közel nyolcvan-száz hazai vonatkozású védjegy alapú ügy vár elbírálásra vagy rögzítésre. Azonban, hogy ezen igényekből valóban hány kérelem válik valós, működő webcímmé egyelőre senki nem tudja megmondani…

menu
menu