Becsődölhet a cég egy domainper miatt

Becsődölhet a cég egy domainper miatt

A Dél-Afrikai Köztársaságot képviselő jogi csapat győztesnek érzi magát abban a vitában, melyben a new-york-i bíróság hatáskör hiánya miatt nem foglalt állást a hét elején.

A bíróságtól a southafrica.com domain ügyében kért döntést a nevet jelenleg birtokló Virtual Countries Inc, mivel a dél-afrikai kormány jogi eljárással és kártérítéssel fenyegette meg a céget, amennyiben nem mond le az ország javára a domainről. Az amerikai cég egyszerűbbnek és biztosabbnak látta egy helyi bíróságnál kezdeményezni az eljárást, mint a domainviták ügyében általában eljáró ENSZ által fenntartott választottbíróságnál, a WIPO-nál. A vállalkozásnak azért lett volna fontos, a kedvező döntés, mivel tevékenységét teljes egészében arra a 33 országok nevével megegyező domainre építi, melyet még idejében bejegyzett. A russia.com, a newzealand.com és a további címeken az adott országról nyújtanak átfogó turisztikai információkat.
Egyes szakértők szerint várhatóan a WIPO az állam javára dönt és ez egy olyan lavinaszerű folyamatot indíthat el, mely a Virtual Countries számára a csődöt is jelenheti. Az ezen irányú döntés valószínűsíti az is, hogy a cég már egy alkalommal feljánlotta a név kezelői jogát árverésen, akkor 5 millió dollárt kértek a domainért.
A szakértők egy másik csoportja viszont éppen ellenkezőleg látja az ügyet, mert a vállalkozás már több, mint 5 éve használja a neveket, ami azt igazolhatja hogy nem rossz szándékú kezelésről és visszaélésről van szó.
Abban viszont mindkét tábor egyetért, hogy a földrajzi nevek regisztrálhatóságával kapcsolatosan szabályzásra van szükség.
Hazánkban a .hu mezőben található domainek esetében a szabályzás egyértelműen fogalmaz a földrajzi nevekkel kapcsolatosan. Országneveket csak az adott ország állami képviselete választhatja, a magyarországi települések neveit csak a helyi önkormányzat jegyeztetheti be. Ezzel kapcsolatosan szakmai berkekben nagy vitát kavart a sap.hu domain ügye, mivel a nagy informatikai múlttal rendelkező cég az SAP – a védjegy tulajdonlás ellenére – sem juthatott a névhez, mivel a Sáp önkormányzata is igényt tartott a domainre.

menu
menu