Az Unió az EU napján tér át az .eu domainekre

Az Unió az EU napján tér át az .eu domainekre

Az Európai Unió intézményei a jövőben az .eu végű webcímeken lesznek elérhetőek, azonban az átállás idejére a korábbi azonosítókon is elérhetőek.

Az Európai Unió intézményei az Európai Unió napján, május 9-én térnek át a néhány hete bevezetett, .eu végű domain nevekből képzett webcímekre. Ezen intézmények nagyobb része idáig az .eu.int végű címeken volt elérhető, azonban néhány szervezet hivatalos oldalát .org végű címen lehetett elérni. Az váltást követően például az Unió Parlamentje az eddig használt europarl.eu.int címről europarl.europa.eu címre tér át, az Európai Rendőrségi Hivatal – ismertebb nevén EUROPOL – az idáig használt europol.eu.int címét az europol.europa.eu azonosítóra cseréli, a Régiók Bizottsága a cor.eu.int címről a cor.europa.eu címre költözik.
"Az új internetes címek szimbólikus értékkel bírnak. Az új azonosítók jelképezik, hogy az uniós intézményeink inkább >>európaiak"<< mint >>intézmények<<." (.int=.institutions) – mondta Margot Wallstrom, az Európai Unió Bizottságának alelnöke.
Néhány szervezet az internetes címének megújulásával együtt új arculatot és felépítést is kap.
Az átállás koordináló szakértők egy évre tervezik a párhuzamos működés időtartamát, azaz legalább még 365 napig elérhetőek lesznek az intézmények a korábbi címeiken is, azonban az eddig használt azonosítóktól történő megválásról csak ezen időszakot követően határoznak.

menu
menu