Az összes .eu domain visszavonását kezdeményezik

Az összes .eu domain visszavonását kezdeményezik

Egy csoport az .eu domain nevek bejegyzési folyamatának leállítását követeli.

Az Európai Unió öt évvel ezelőtt határozta el, hogy a .com domain tartomány – amely kezdetekben az USA internetes jelenlétére jött létre – mintájára egy uniós végződés bevezetését kezdeményezi. Hosszú évek alatt a megfelelő engedélyezési eljáráson át is esett az új tartomány. A bevezetést megelőzte a regisztrációs szabályzat megalkotása, amelynek egyik prioritással kezelt célja volt, hogy a domain nevek úgy kerüljenek kiosztásra, hogy azok egy-egy karakterlánc használatára jogosultak érdekeit ne sértsék, illetve minél kisebb teret hagyjanak a spekulációs céllal domaineket regisztrálóknak.

A domain regisztrációt végző EurID három fázisban fogadja a domain regisztrációkat. Az első ütem december 7-én kezdődött. Ekkortól kérhetik a települések, állami intézmények és a védjegy tulajdonosok a címek bejegyzését. A február 7-től kezdődő második fázisban a cégek kérhetik a vállalkozás nevével azonos .eu végű címeket, majd április 7-től nyílik meg teljesen az domaintér. Az utolsó szakaszban az "ami marad, vihető" elv érvényesül.
Az első két szakaszban az előjogot igazoló dokumentummal – pl. védjegy lajstromba vételi igazolása – kell bizonyítani, hogy az adott igénylő valóban jogosult a domainre. Ezen iratok alapján az EURID által megbízott szervezet, a PriceWaterhouse Coopers ad engedélyt a bejegyzésre vagy utasítja el a kérelmet. Az engedélyezést követően egy 40 napos várakozási idő van, ameddig nem működnek a domainek.

Lapunk is beszámolt arról, hogy az első szakaszban milyen visszaélések történtek a védjegy alapú regisztráció során. Sokan – néhány száz eurós díj ellenében – bejegyeztettek védjegyeket és ezen igazolások birtokában kérték a domainek bejegyzését. Azaz a kezdeti célként kitűzött ok-okozati összefüggés megcserélődött, mivel egyesek kizárólag domain regisztrációs előjog megszerzéséért kértek védjegy lajstromzást.

Álljon meg a menet…

A rendszer hibáira rámutatva az egyik legnagyobb európai domain témával foglalkozó civil szerveződés, a domainforum.info harcba kezdett az .eu domain nevek kiosztása ellen.
A február 4-én elindított eudomaindesaster.org (EU domain katasztrófa) oldalon a csoportosulás szeretné elérni, hogy a regisztrációs szabályok szerint elfogadott, de még a 40 napos türelmi idő alatt álló webcímek kiosztása előtt állítsák le az .eu webcímek kiosztásának folyamatát. A szervezet által kiadott első sajtóközlemény szerint "Az .eu regisztráció rossz úton halad, meg kell állítani a folyamatot és fair alapokra helyezve újra kell kezdeni azt."

20 milió Euro a talonban

Az oldal szerint a teljes .eu domaintérbeli címek értéke meghaladja a 100 millió Eurot (25 milliárd Ft) és a legértékesebb címek többsége 15 vállalkozás kezébe került.
A honlap egy listát is közöl azokról a domainekről, amelyeket – annak ellenére, hogy még bejegyzés alatt állnak – már valamilyen formában eladásra ajánlott fel leendő tulajdonosa. A kimutatás szerint az eddig áruba bocsátott 168 domain összesített értéke 20,6 millió Euro. A legértékesebb az 1,5 millió Euroért kínált casino.eu, ezt követi 4 db. 1 millió Euros cím, a a business.eu, a hotel.eu, a hotel.eu, a hotels.eu és a porn.eu. Az értékesítési céllal bejegyzett címek között néhány érdekes is található: a police.eu és a police.eu (jelentése rendőrség) ár nélkül szerepel a listán, a fucking.eu és a fuck.eu (jelentése: a testi érintkezés obszcén angol megfelelője) 25000, illetve 11000 Euróért várja új gazdáját.

Savanyú a szőlő?

Az eudomaindesaster.org-ot üzemeltetők egy aláírás gyűjtési akciót is kezdeményeztek a regisztrációs folyamat befagyasztása érdekében. A petícióhoz eddig közel 300 személy csatlakozott, közöttük több tízezres domain állományt kezelő regisztrátor cégek vezetői is. A honlap kiemeli, hogy nem a domain kereskedelem ellen kívánnak fellépni, hanem az igazságtalan kiosztási rendszert kifogásolják.
A lapunk által megkérdezett domain "befektető", akinek jelenleg 8 védjegy alappal kérelmezett .eu végű domain neve van elbírálás vagy türelmi idő alatt úgy nyilatkozott, hogy a folyamatok megállításáért nem aggódik, a kezdeményezés csak azon szűk csoport szélmalom harca, akik későn ébredtek fel és "most savanyúnak tartják a szőlőt…".

A folyamat blokkolása esélytelen

"A kezdeményezés sikeressége egyenlő a nullával." – nyilatkozta az eddig 800 db. hazai .eu domain regisztrációt fogadó cég, az Eudomain Kft. vezetője, Rémiás Mihály. Egy ilyen Pál-fordulat esetén a brüsszeli EurID olyan jogi csatározások elé nézhet, amely évekre megakaszthatná az .eu címek kiosztásának folyamatát. Minden esetleges per jogerős ítéletének meghozataláig meg kellene szüntetni a domainek kiosztásának folyamatát…. A visszafordítás megoldhatatlan problémák elé állítaná a regisztrációs lánc más szintjein tartózkodókat is. Amennyiben megtörténne a leállítás, ki fizetné meg a domain regisztrátorok felmerült költségeit, mennyi regisztrációs díjat kapnának vissza a hoppon maradt igénylők? – válaszolta Rémiás.

Reklám áll a háttérben

Egy angol nyelvű domain fórum londoni hozzászólója szerint kizárólag a kezdeményezést kiötlő internetes fórum önreklámja áll a háttérben és vélhetően az eudomaindesaster.org üzemeltetői sem bíznak a sikerben…

menu
menu