Az EURid felfüggesztett 10.000 .eu domaint

Az EURid felfüggesztett 10.000 .eu domaint

Egy kínai hölgy által bejegyzett közel 10000 webcím használatát függesztette fel az .eu domaintér nyilvántartója, az EURid.

A brüsszeli székhelyű EURid, amely a .eu domainek kezeléséért felelős központi szerv – kemény utat választ a regisztrációs szabályokat be nem tartó webcím tulajdonosokkal szemben – melynek jelenlegi eredménye szerint 10.000 domain ideiglenes felfüggesztésre került.

.eu, csak az Unió állampolgárainak

Az EURid ezen intézkedése az elmúlt héten történt meg, és az összes szóban forgó domain egyetlen személy, Zheng Qingying nevű kínai nemzetiségű hölgyé által lettek lefoglalva . Az érintett domainek listájában olyan webcímek találhatóak, mint pl. ge-money-bank.eu, bankhaus-lampe.eu, a-cappella.eu, vagy az abc-wassersport.eu. Ugyan hivatalos indoklás az üggyel kapcsolatban egyelőre nem látott napvilágot, egyes híresztelések szerint a hölgynek nem volt olyan lakhelye, amely valamelyik EU tagállamban található lett volna, ami ellentmond a regisztrálási szabályoknak. Habár Zheng Qingying-nek állítólag volt egy Egyesült Királyság-beli telefonszáma és postacíme bejelentve, de ez sajnos nem elég, mert mindenki birtokolhat világszerte hasonlót minden különösebb nehézség nélkül. Ami inkább felhívhatta az EURid figyelmét az a tény volt, miszerint a hölgy ellen több bírósági eljárás van folyamatban nagyvállalatokkal szemben, melyek között említhetnénk pl. a Degussa GmbH-t, az OSRAM GmbH-t, vagy a Merck KgaA nevű cégeket.

Bíróság előtt az ügy

Más eredetű források szerint az ügy nem merül ki ennyiben, hanem cybersquatting gyanúja is felmerült. A hölgy domainei nagy részét a Buycool.com nevű, kínai nemzetiségű regisztrátoron keresztül vette birtokába, ahol Zhen Qingying feltűnően sok családnévvel és üzleti szolgáltatással kapcsolatos internetes azonosítót regisztrált. Különösen az egyes domain-típusok nagy száma miatt valószínűtlen hogy legális dologról lenne szó. „Extraként” ehhez a tényhez még az is erősíti a gyanút, hogy a legtöbb domain egy „parking-ajánlatra” irányít tovább – ami megint csak Cybersquatting-al hozható közelebbi kapcsolatba. Zheng Qingying megpróbált fellebbezni a döntés ellen egy brüsszeli székhelyű bíróság előtt, amely tényét az az EURid is megerősítette. Végső döntés az ügyben még október első felében várható. Amennyiben az EURid kerül ki ebből győztesen, valószínűleg nagyszámú attraktív hangzású domain keresheti újra gazdáit.

menu
menu