Az .eu nyilvántartó szervezet igazgatója bizakodó

Az .eu nyilvántartó szervezet igazgatója bizakodó

Az .eu domain tartomány kezelésvel megbízott szervezet, az EurID igazgatója, Marc van Wesenmael az elmúlt napokban adott nyilatkozatában nyilvánosságra hozta, hogy a " szerződés aláírása a hónap végén egészen biztosan sor kerül".

Az .eu domain tartomány kezelésvel megbízott szervezet, az EurID igazgatója, Marc van Wesenmael az elmúlt napokban adott nyilatkozatában nyilvánosságra hozta, hogy a " szerződés aláírása a hónap végén egészen biztosan sor kerül". Habár az Európai Bizottság már hónapokkal ezelőtt jóváhagyta az .eu domainek bevezetéséről szóló határozatot, az erre vonatkozó szerződést az érintett felek a mai napig nem írták alá. Az igazgató bejelentése ezért jelent fontos előrelépést az .eu domainek bevezetésének ütemében.
Az Euobserver számara adott interjúból kiderül az is, hogy várhatóan leghamarabb 2005. nyarán találkozhatunk működő .eu-s végű webcímekkel, mivel az azt megelőző időszakban a számos teendő van a bevezetendő végződéssel kapcsolatban.
A legfontosabb lépés, hogy a domain nevek felügyeletét ellátó szervezetnek, az ICANN-nal (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) jóvá jell hagynia az új domaintér bevezetését. Ez a döntés leghamarabb a következő igazgatósági ülésen születhet meg, ami a tervek szerint november közepén lesz.
A döntést követően EURid-nek a technikai részleteket kell kidolgoznia, amelyet várhatóan az is lassítani fog, hogy a szabályzatokat minden EU-s tagállam hivatalos nyelvére le kell fordítani. Az első ütemtervében az EURid a szerződéskötés és az első regisztráció közötti időtartamot 6 hónapban állapította meg, de akkor még csak 15 tagállam létezett…
A következő ütemben kerülhet sor tényleges regisztráció, de ekkor is még csak a védett nevek tulajdonosai nyújthatják be az igényeiket. Amennyiben ez az un. sunrise periódus is befejeződik, azt követően jöhet a nyilvános regisztráció, ami a tervek szerint 2005 augusztusára csúszik el.
Az EURid és az Európai Bizottság az előzetes felmérések alapján úgy kalkulál, hogy több millió regisztrációs kérelmet kell az első évben feldolgozniuk. Az EURid üzleti tervében azonban már óvatosabb becsli meg az regisztrációs szándékot: az első évre 1 millió regisztráció kérelemmel számol.
(Eddig németországban 8, az Egyesült Királyságban 4 millió .de illetve .uk webcím került bejegyzésre)
Az igazgató a nyilatozatában hangot adott annak is, hogy sok "megelőző regisztrációra" is számítanak, amely során a szervezetek csak azért foglalják le az .eu végű neveket, hogy más ne foglalja le azt előlük.

Bizottsági forrásokra hivatkozva az unió intézményei – amelyek most .int végződést használnak – is áttérnének az .eu-s címekre, így például a Bizottság webcíme is vélhetően az Europa.eu lesz.

menu
menu