Az Altavista felé billent a mérleg nyelve

Az Altavista felé billent a mérleg nyelve

Az Altavistát működtető gazdasági társaság 43 webcím kezelési jogát kapta meg.

Az amerikai internetes keresőóriás, az Altavista tulajdonosai az ENSZ választottbíróságához fordult néhány, az Altavistához hasonló hangzású domain megszerzése ügyében. A vitatott 43 név egy része egy panamai, másik része pedig egy litván cég kezében volt.
Az Altavista szakembereinek számítása szerint a 43 féle módon félregépelt domain összesített találata meghaladhatja a havi félmilliót. Ez a szám valószínűleg hűen tükrözi a valóságot, hiszen a keresőprogram napi 40 millió keresést hajt végre. A választottbíróság a keresőt működtető cég javára döntött és kötelezte a cégeket az actavista.com, aliavista.com, alkavista.com, autavista.com, antavista.com, valamint további 38 név átadására.
A nyertes cég a döntést kommentáló sajtónyilatkozatban kijelentette, hogy sajnálatosnak tartják az új domainfoglalási jelenséget. Annál is inkább, mert a módszer már nem csak az internetes üzletben értekelt cégeket érinti, hanem a más szakterületen működő társaságokat/szervezeteket is. Emlékeztetőül közlik, hogy egy domainkalóz közel 250 hasonló nevet jegyeztetett be a nyár folyamán, köztük a swisair.com-ot és a Volswagen.com-ot is.
Augusztusban a bíróság 40 doménnel kapcsolatosan hozott hasonló döntést, akkor az Altavista legnagyobb riválisa, a yahoo felé billent Justitia mérlegének nyelve.

menu
menu