Argentína ismét szemet vetett a Falkland-szigetekre

Argentína ismét szemet vetett a Falkland-szigetekre

A ”harc” ezúttal országkód szerinti legfelső szintű tartományokért folyik.

Az Asociación Argentina de Usuarios de Internet (kb. az argentin internet felhasználók egyesülete) levélben fordult a domain nevek legfelsőbb hatóságaként működő szervezethez, az ICANN-hoz, annak érdekében, hogy a Falkland-szigetek számára kiosztott domain végződés, a .FK Argentína kezelésébe kerülhessen.

A Falkland-szigetek szuverentiásának kérdése hosszú ideje kisebb-nagyobb vitákat gerjeszt Argentína és Nagy-Britannia között, csakúgy mint Déli-Georgia és a Déli Sandwich-szigetek esetében. Utóbbiak a .GS országkód szerinti legfelső szintű tartomány kezelői, amelyre Argentína ugyancsak szemet vetett.

 

A Falkland-szigetek
A Falkland-szigetek

 

 

Az Asociación Argentina de Usuarios de Internet az ICANN-nak küldött levelében kérvényezte, hogy a két tartomány mielőbb Argentína kezelésébe kerüljön, egyúttal leszögezte, hogy álláspontja szerint kizárólag őket illeti meg a két ccTLD kezelésének joga.

A kérvény benyújtását az ICANN 2007-ben meghozott egyik rendelkezése tette lehetővé, melynek értelmében egy olyan munkacsoport felállításáról született döntés, amely az ICANN által jelenleg elismert földrajzi régiókkal kapcsolatban felmerülő viták és problémák megoldását tűzte ki céljául.

menu
menu