Arabok egymást perelték egy domainért

Arabok egymást perelték egy domainért

Az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezet 3 közismert weboldallal kapcsolatban hozott határozatot.

Az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezete naponta 6-8 domain tulajdonostól veszi el webcímét annak jogosulatlan használata miatt. A legtöbbször anyagi haszonszerzésből védjegyekhez kapcsolódó domainek ügyében foglalnak állást a szervezet által kijelölt döntnökök. A mai napon nyilvánosságra hozott határozatok között 3 érdekes webcím is szerepel.

LarryKing.com

A leginkább közérdeklődésre számot tartó név a larryking.com. A kérdéses internetes azonosítót egy kanadai magánszemély jegyezte be még 1996-ban. Az utóbbi időben a domain beírásakor a látogatók a www.celebrity1000.com bulvároldalon kötöttek ki. A perbe fogott tulajdonos sosem kínálta fel eladásra a címet Larry King vagy a műsorainak jogait birtokló konzorcium számára, az alkalmazott átirányítást elegendőnek tartotta a döntnök arra, hogy más személyiségi jogaival való visszaélésnek minősítse a domain magánszemély általi használatát. A döntés értelmében Larry King, a huzentróger nélkül soha meg nem jelenő sztárriporter rendelkezhet a jövőben a webcímmel.

Az arabok egymással is perlekednek?

A másik érdekes ügy az arab média legismertebb szereplőjének nevével azonos webcím esete. Az aljazeera.com címet az iraki háború idején ismertté vált televíziós csatorna próbálta megszerezni az Egyesült Arab Emirátusokban tevékenykedő Aljazeera Publishing nevű kiadói csoprorttól, azonban az ügyet vizsgáló 3 döntnök nem látta indokoltnak a TV csatornát üzemeltető quatar-i beadványát és a kérelmüket elutasították így a jövőben is a kiadó vállalat működtethet hírportált a kérdéses címen.

Az www-airfrance.com visszarepült Franciaországba

A domainpiacon egyre több olyan címet értékesítenek, amely hasonlít egy-egy bevezetett, nagy látogatottságú weboldal címéhez. Ezek a megtévesztő nevek – a tévedésből oda látogató felhasználók nagy száma miatt – egyre többet érnek, azonban a vásárló könnyen el is veszítheti a jó forgalmat generáló domain neveket. A www-airfrance.com tulajdonosa a koreai Kim Hyungho is hasonlóképpen járt. A webcímről és a látogatók megtévesztéséből generált forgalomról kénytelen lesz a jövőben lemondani, mert az esetet vizsgáló lengyel döntnök úgy határozott, hogy a webcím kezelésére kizárólag a francia légitársaság, az Air France jogosult.

menu
menu