Albert és a szex

Albert és a szex

Az ismert színész, Bill Cosby ügyében tehetett pontot nemrégiben egy macerás domain vita végére a bíróság.

Az ügy érdekessége, hogy nem a színész nevét használták fel, hanem egy általa legendássá tett filmszereplőét. Cosby, aki komikusként vált ismertté, 1960-ban találta ki Kövér Albertet (Fat Albert). A figura azután vált igazán ismertté és kedveltté, hogy 1972-ben filmsorozat indult az amerikai televíziós csatornák egyikén Kövér Albert és a Cosby kölykök (Fat Albert and the Cosby Kids) címmel.

Jogos a sérelem

Az Interneten aztán egész más helyzetben tűnt fel a komikus szereplő – illetve a neve. Ugyanis azok a netezők, akik meglátogatták a „fatalbert.com” címet, egy fizetős szexoldallal találták szemben magukat. Cosby beperelte a webcím tulajdonosát, mivel az oldal üzemeltetésével jogsérelem érte, hiszen a vitatott nevet ő jegyeztette be védjegyként. A bíróság neki adott igazat, sőt azt is megállapította, hogy a webcím bejegyeztetője rosszhiszeműen járt el, mikor kereskedelmi céllal használta fel a figura ismertségét. Mindezek eredményeként Kövér Albert a világhálón is visszakerült „szülőatyjához”.

A történelem ismétli önmagát?

Az Energizer elemeket gyártó cég 2001-ben egy általa életre hívott figura nevével azonos webcímet kapott vissza. Akkor az energizerbunny.com volt a vita tárgya és hasonlóan a mostani ügyhöz a panaszos szintén védjegy birtokosként lépett fel az domain bitorló ellen.

menu
menu