Ahogyan egy domainipari csúcsvezető látja a jövőt…

Ahogyan egy domainipari csúcsvezető látja a jövőt…

EU Domain interjú Marc Van Wesemael-lel, az EURid elnökével

Koleszár Péter, a domainabc.hu főszerkesztője az EURID tanácsadói  ülésén készített interjút az .eu névtér felügyeletét ellátó szervezet, az EURid vezetőjével.

 1.) Mennyire elégedett az .eu névtér jelenlegi helyzetével?

Bár még új szereplők vagyunk a legfelső szintű domainek (TLD-k) között, a regisztrációk számát tekintve elmondhatom, hogy erős piaci pozícióval büszkélkedhetünk. Mindazonáltal egy új TLD sikeressé tétele mindig hosszú időt igényel.

Az .eu bevezetése előtti időkben a legtöbb vállalat már rendelkezett saját domainnévvel, emiatt egy új végződésre történő váltás nem mindig könnyű folyamat. Mi azonban bizakodva tekintünk a jövőbe, melyet az a tény igazol, mely szerint az .eu végződés egyre inkább elterjedni látszik. Egyre több .eu végződésű címmel találkozhatunk az utcákon járva, vagy vállalatok hirdetéseit olvasva. Tudomásunk van számtalan olyan vállalatról is, melyek korábban a .com végződést részesítették előnyben, ám mostanra az új, .eu végződésű domainneveiket használják a vásárlóik felé történő kapcsolattartásra.
Az .eu végződés a legmegfelelőbb választás az olyan vállalatok számára, melyek nemzetközi jelenlétre törekednek. Az egyesült Európában a vállalatok, ha nemcsak az országhatárokon belülre, hanem azokon túlra is tekintve tevékenykednek, a jövőben fontos szerepet tölthetnek be saját piacukon.

Sok munka vár még ránk az .eu domain még ismertebbé tételének terén. A már régebb óta létező legfelső szintű domainnevek rendelkeznek azzal a vitathatatlan előnnyel, hogy sokkal gyakrabban jelennek meg példának okáért hirdetésekben, így mondhatni állandóan jelen vannak az emberek elmékezetében. Egy új TLD nem rendelkezik ezzel az előnnyel: sok magánszemély, vagy vállalat még manapság sincs tisztában azzal, hogy lehetősége van .eu domain igénylésre. Ennélfogva legfontosabb célkitűzésünk az elkövetkezendő évek során, hogy az .eu végződést jobban megismertessük az emberekkel.

Ami a dolog technológiai vonatkozását illeti, rendkívül elégedettek lehetünk jelenlegi helyzetünkkel. Az .eu domain „landrush” időszaka során a valaha volt legjobb eredményeket produkáltuk, mely eredményekre különösen büszkék lehetünk annak tükrében, hogy semmiféle problémával nem szembesültünk ez alatt az idő alatt. Az összes TLD közül miénk a legfejlettebb és a legmegbízhatóbban működö háttérrendszer, emiatt különösen megbízható partnernek bizonyulunk. Nemrégiben nagyszabású vizsgálatot végeztünk a katasztrófaelhárító tervünk segítségével. Az akció keretében a Brüsszelben található főszerverünk összes, regisztrációkkal kapcsolatos szolgáltatásait sikerült átköltöztetnünk egy tükörszerverre. A regisztrációs platform ez idő alatt alig pár óráig volt csak elérhetetlen. Amennyire tudom, így a miénk lett az első olyan ccTLD (országkód szerinti legfelső szintű domain), amely ilyen rövid idő alatt képes volt ezt a feladatot megoldani.

Ezenfelül, a kezdetek óta alkalmazzuk az EEP protokollt, mely segítségével képesek vagyunk a frissítések dinamikus végrehajtására, így egy domainnév már akár másodpercekkel a regisztrációját követően használható. Több nagy regisztrátor csak mostanában kezdi ugyanezt a protokollt alkalmazni, míg mások még mindig csak az előzetes kidolgozási szakasznál tartanak.

 

2.) Úgy hírlik, hogy hamarosan .eu domain feliratú villamosokkal találkozhatunk Budapesten. Igaz ez?

2009 szeptemberének elején indítjuk útjára kampányunkat Budapesten, a Közlekedési Vállalattal karöltve. A kezdeményezés segítségével felhívjuk az emberekkel figyelmét az .eu végződésre, emellett várhatóan a regisztrációk száma is növekedésnek indul majd. Az akciót a négy magyarországi akkreditált .eu regisztrátorunkkal együttműködve fogjuk véghezvinni. Hasonló kampányok sikeresen zajlottak le a múltban és zajlanak jelenleg is Madridban és Lisszabonban.

 

3.) Egyre többet hallani eltérített domainnevekről, adathalász oldalakról. Milyen lépéseket tesz az EURid az .eu domainnevek biztonságának szavatolásáért?

A kiber-bűnözés egyre növekvő mértéke bennünket is komolyan aggaszt. Ám tisztában kell lennünk azzal, hogy a probléma világméretű és az érintettek, a regisztrátorok, és az internetszolgáltatók, stb. közös felelőssége ennek megoldása. A kezdetektől fogva alkalmazunk bizonyos eljárásokat, melyek megnehezítik azok dolgát akik „el akarnak tulajdonítani” egy domainnevet, mint ahogy az számtalanszor elő is fordult más TLD-k esetében. Továbbá folyamatosan keressük a vezérlőrendszereink feljesztésének módozatait, emellett állandó kapcsolatban vagyunk olyan hatóságokkal, melyek tájékoztatást adnak az eltérített domainekről, valamint potenciális adathalász oldalakról és egyéb illegális ügyletekről. Ezt követően, ahol képesek vagyunk rá, azonnal megtesszük a megfelelő lépéseket.
Hosszú távú tervünk a DNSSEC protokoll alkalmazása. (mely használata során a régi DNS protokollal ellentétben biztosítható, hogy egy oldal meglátogatása során az adatfolyamokat nem térítik el. Ez a módszer képes több elterjedt támadásfajta kiszűrésére.) Fontos kiemelni azonban, hogy a DNSSEC csak akkor lesz teljes mértékben hatékony módszer a támadások ellen, ha a gyökérzóna kezelését végző összes résztvevő (ICANN/IANA-tól kezdve a regisztrátorokig és/vagy az egyéni regisztrátorokig, akik saját névszervereket üzemeltetnek) alkalmazza a rendszert. A könnyű alkalmazhatóság érdekében jelenleg olyan eljárások kidolgozásával foglalkozunk, mely segítségével a DNSSEC protokollt regisztrátoraink a lehető legkönnyebben képesek lesznek alkalmazni. Emellett néhány technikai részlet megoldásra vár: a DNSSEC alatt a dinamikus frissítések még nem alkalmazhatóak, a zónafájlok pedig nagyméretűek, amely telejesítménybeli problémákhoz vezethet.

Biztosak vagyunk abban, hogy a problémákat hamarosan megoldjuk és így belátható időn belül az .eu domain vezetői elé tárhatjuk a DNSSEC protokollt, végső formájában.
A feltett kérdésre felelve, visszautalnék az előző válaszban leírt katasztrófavédelmi terv sikeres működésére is.

 

4.) Milyen mértékű az .eu domainek átlagos kihasználtsága?

Az attól függ, hogy hogyan definiáljuk a „domain kihasználtsága” kifejezést. A közelmúltban automatizált vizsgálatot végeztünk el a portfóliónkban szereplő összes .eu domain részvételével. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a domainnevek hány százalékához kapcsolódik aktív tartalom vagy e-mail cím.
A vizsgálat eredménye szerint a regisztrált .eu domainnevek 81%-ához aktív tartalom vagy e-mail cím tartozik.

 

5.) Amint arról korábban saját portálunk is hírt adott, hamarosan a görög és cirill ábécé betűinek használatával is lehetőség lesz .eu domainneveket igényelni. Mikortól kezdve regisztrálhatunk ilyen címeket?

Rendszereinket felkészítettük a nemzetköziesített domainnevek (IDN) kezelésére, jelenleg a tesztelési szakaszban járunk. Amennyiben nem ütközünk előre nem látott technikai problémákba, a bevezetés menetrendje már csak az ilyen esetekben ránk vonatkozó kötelezettségektől függ, mely szerint a bevezetés időpontját 3 hónappal azt megelőzően fel kell tüntetnünk saját weboldalunkon. Mivel a szükséges európai szabályozás módosításai elfogadásra kerültek (560-2009 sz. európai szabályozás), a nemzetköziesített domainnevek bevezetését a 2009-es év utolsó negyedévének végére várjuk. Az IDN-ről további információk az EURid honlapján találhatóak: http://www.eurid.eu/en/eu-domain-names/idns-eu.

 

6.) Mikorra várható, hogy az .eu végződés alá történő regisztrációk száma eléri az 5 milliós számot?

Terveink szerint a következő évben az .eu domain a konszolidációs fázisba lép. Ezen időszak alatt a regisztrációk számának növekedése aránylag lassúnak lesz mondható. Ez sok okra vezethető vissza. A gazdasági válság nem tett jót a domainpiacnak sem, emellett az ICANN új gTLD programja is sok figyelmet von el a többi legfelső szintű domainnevektől. Arra lehet számítani, hogy a gTLD programnak köszönhetően sok regisztrátor is úgy dönt, hogy nagyobb hangsúlyt fektet az ICANN eme új kezdeményezésére. Ezen tényezők miatt különösen nehéz megbecsülni, hogy az .eu végződés mikorra érheti el ezt a rendkívüli, 5 milliós számot, de hiszünk abban, hogy a regisztrátori közösséggel való szoros együttműködés a megfelelő eszköz arra, hogy a piaci nehézségeket leküzdve megvalósíthassuk céljainkat.

menu
menu