A T-mobil anyacége is harcol domainjeiért

A T-mobil anyacége is harcol domainjeiért

A Deutsche Telekom a t-shops.net, tshops.net cimek megszerzéséért lépett "harcba". Az ügyben határozó hozó döntnök a benyújtott dokumentumok alapján jogosnak itélte meg a német cég kérelmét és a név használati jogát a telefon óriásnak ítélte.

A t-shops.net és a tshops.net címeket egy izraeli magánszemly jegyeztette be 2002. februárjában.
A Deutsche Telekom – amelynek webshopja t-shop.com és my-t.net címen érhető el – harcba szállt a t-shops.net és tshops.net címekért. A cég a Szellemi Tulajdon Világszervezetnél (WIPO) inditott eljrárást a webcím használati jogának megszerzése érdekében. A beadványban igazolta, hogy a a "TSHOP" karakterláncra vonatkozóan védjeggyel rendelkezik.
A cég az domaineket használó magánszemély korábbi cselekedeteiről is tájékoztatta a döntési jogkörrel bíró szervezetet.
A domaineket kezelő magánszemély ajánlatot tett arra vonatozóan, hogy a címeket 66 000 $ ellenében átirányítja a német cég webshopjára. A német multi azt visszautasította és 500$-os díjat ajánlott fel a címek átadásáért cserébe. A közel-keleti domain tulajdonos azt nem fogadta el és ezt követően került az ügy a WIPO asztalára került.
A szervezet által kijelölt döntnök úgy határozott, hogy a telefonos cég jogosult a jövőben a nevet használni.
Az ügy indoklásában kifejtette, hogy a rossz hiszemű és jogosulatlan előnyszerzés ténye megállja a helyét.

A .hu zónás "t-"-s nevekért is küzdenek

A magyar piacon tevékenykedő, Deutsche Telekom által tulajdonolt T-Mobile Rt. is több esetben beadvánnyal élt már a "T-" karakterlánc kezdetű webcímek megszerzése ügyében. A vitás .hu ügyekben eljáró testület eddig mindannyiszor elutasította a magyar cég beadványát.

A bejegyzés alatt álló várólistán jelenleg is több "t-" kezdetű webcím szerepel. A nevek egy részét az Axelero saját részére kívánja bejegyeztetni. Ennek magyarázata, hogy – egyes források szerint – a Matáv Rt és a tulajdonában lévő Axelero Rt. is hamarosan arculatot és nevet változtat az anyacég (Deutsche Telekom) világszerte alkalmazott "T-" mintájának megfelelően. A kéthetes lista azonban több magánszemély "t-"-s igényléséről is tájékoztat. Többek között egy olyan személy kérelme (t-aruhaz.hu) is szerepel a lajstromon, aki már háromszor is legyőzte domainvitában a T-Mobile Rt-t.

menu
menu