A svédek nem tudták lenyelni a McDonald’s pizzáját

A svédek nem tudták lenyelni a McDonald’s pizzáját

A jogi huzavona után, amelyet ezen a héten utasítottak el a hamburgeróriás igazát illetően, a McDonald’s végül megtarthatja a Pizza.eu domain nevet.

A svéd domain regisztrátor a TBA Media megkérdőjelezte a McDonald’s által sikeresen bejegyzett pizza. eu domain név megalapozottságát, amelyet az étteremhálózatáról ismert cég a védjegye alapján tudott bejegyeztetni elsőként.

A McDonald’s egy Magyarországon bejegyzett márkanévre hivatkozott kérelmének beadásakor. A védjegy egy olyan logó volt, amelyben a McDonald’s-os ’Arany Híd’-at (ami általában ’M’ betűt szimbolizál) elfordították, hogy ’Z’ betűt ábrázoljon a pizza szóban.

A McDonald’s jelenleg nem forgalmaz pizzát, sem Magyarországon, sem az Egyesült Királyságban, az olaszországi éttermeiben azonban igen. A domain név foglaláskor a McDonald’s magyar regisztrátora gyorsabb volt az olasz, francia és holland igénylők regisztrátorainál, így első kérelmezőként a gyorséttermeiről ismert cég kapta meg a domain nevet.

A svéd TBA Media volt az egyetlen sikertelen pályázó, aki megkérdőjelezte a McDonald’s jogosultságát. A beadvánnyal a Cseh Köztársaság Választottbírósága mellett működő ADR-hez (Alternatív Vitarendezési Fórum) fordult és kérte az ügyben a döntéshozásra jgososult intézmény határozatát.

A panaszos szerint a McDonald’s által használt szimbólum, az ’Arany Híd’, inkább az ’M’ betűhöz hasonlít, mint a ’Z’-hez, ezért inkább a PIMMA szót szimbolizálják, mint a PIZZA-t. Ezen érvelés szeirnt a védjegy érvénytelen márkajelzés a PIZZA domain névre.

Joseph Dalby ír szakértő elfogadta, hogy az ’Arany Híd’ logó széles körben felismerhető és könnyen azonosítható, mint McDonald’s szimbólum, azonban figyelembe vette azt is, hogy a motívum eredetitől eltérő használata „általában szándékos trükk összehasonlítás provokálására és talán néhány esetben valóban össze is keverhető az eredetivel”.

Az indoklás szerint, „a szóból eredő általános következtetés nyilvánvalóan adódik a szimbólumból, anélkül, hogy a karakterek félreolvasásának bármiféle lehetősége lenne”. Következésképpen nem értett egyet a panaszos feltevésével, mely szerint a logó betűzése PIMMA.

A döntés értelmében a magyar McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. maradhat a Pizza.eu kezelője.

menu
menu