A smartklub.hu nem lehet a Shellé

A smartklub.hu nem lehet a Shellé

A vitatott .hu domainek ügyében eljárni jogosult Tanácsadó Testület két ügyet tűzütt napirendjére a hétfői ülésnapon. Egy esetben engedélyezték egy esetben elutasították a panaszos kérelmét.

A startlalap.hu domain nevet a Virtual Playground Kft. kívánta bejegyezni, azonban a startlap kiadója, a Sanoma Budapest Kft. a "STARTLAP" védjegy birtokosaként sérelmesnek találta a domain bejegyzést, mivel az esetleges regisztrációt követően az új webcímen megejenő oldal könnyen összetéveszthető volna a startlap.hu oldallal.

Startlapra alapozva

A bepanaszolt fél a TT megkeresésére elismerte, hogy tud a védjegy létezéséről, azonban az nem terjed ki a "kockázati tőke megszerzésével" kapcsolatos tevékenységre és a cég a startalap.hu címen ilyen tevékenységet szeretne folytatni. A Virtual Playground Kft. jelenleg közel 100 domain birtokosa, melyek között ismert védjegyekhez hasonló vagy megegyező címek is megtalálhatóak. A sonyplaystation.hu, a swarowski.hu, a gilette.hu címek is a cég kezelésében áll.
A TT az ügy megvizsgálását követően úgy ítélte meg, hogy a domain bejegyzése vélhetően sérti a Sanoma védjegyével kapcsolatos jogait, így a domain bejegyzését a Sanoma számára tette lehetővé.

A Shell smartclub.hu-ja nem elég a smartklub.hu-hoz

A másik tárgyalt ügy egy egyéni vállalkozó által jegyzett cég (Látványos Egyéni Cég) és a Shell Hungary Rt. vitájában volt hivatott igazat tenni. Az ügy előzménye, hogy az olajipari cég évek óta a partner programjának részeként egy weboldalt működtet a smartclub.hu címen. A Látványos Egyéni Cég a smartklub.hu domainre vonatkozóan nyújtott be igényt. A Shell magyar képviselete ezt az összetéveszthetőség miatt sérelmesnek találta. A bepanaszolt fél a Tanácsadó Testületet tájékozatta arról, hogy hosszabb ideje rendelkezik két Smart tipusú gépkocsival és egy olyan klub szervezésében vesz részt amely ezen márka hódolóinak szervez programokat. A TT az ügyet megvizsgálva úgy határozott, hogy a két tevékenység egymás mellett élése "nem okozna megtévesztő helyzetet, mivel a Smart autótípus rajongói oldala és a Smart kártyaprogram között az átlagos internetfelhasználó a TT álláspontja szerint különösebb nehézség nélkül különbséget tehet."
A TT egy formailag nagyon hasonló ügyben már állást foglalt, akkor is egy "k" és egy "c" betű összetéveszthetőséből indult ki a vita. Abban az ügyben a Zwack Unicum Rt. szerette volna megszerezni az unikum.hu címet, azonban a TT úgy határozott, hogy a szeszipari óriás "UNICUM" védjegye ellenére sem formálhat előjogot az unikum.hu címre.

menu
menu