A Metallica a svéd acélmunkások ellen

A Metallica a svéd acélmunkások ellen

Perrel fenyegette meg a Svéd Acélmunkások Egyesületét az ismert zenekar, a Metallica. A vita a Metallica.st domain körül alakult ki.

A Metallica.st domaint Förvaltnings AB Metallica, a Svéd Acélmunkások Egyesületének Kockázati Tőketársasága jegyeztette be.
A Meltallicát képviselő Zacco Sweden AB, Skandinávia vezető szerzői jogi tanácsadója, felvette a kapcsolatot a svéd internet-szolgáltató Bahnhoffal. A cég az apró afrikai ország São Tomé Principe nemzeti .st domainterének működtetését végzi. Az ország 6 évvel ezelőtt kötött egyességet a céggel az .st névtér átadásáról.
Az .st domaintérben lefoglalt nevekkel kapcsolatos viták egyetlen nemzetközi domain vitarendezési intézmény keretében sem rendezhetőek. Az .st végű címek esetén adódó konflikutusokat a domainteret üzemeltető cég által létrehozott bizottság jogosult eldönteni.
A Bahnhof vezérigazgatója, Jon Karlung szerint a Metallicának meglehetősen nehéz lesz bizonyítani, hogy nem a svéd acélmunkások, hanem a szórakoztató banda jogosult a domain használatára.
„Semmi sem igazolja, hogy a domaint a zenekar ismertségén alapuló haszonszerzési céllal hozták volna létre.” – mondta Karlung.

Nem először száll harcba a zenekar

A jelenlegi eset nem az első domain vitája a Metallica zenekarnak. 5 esztendővel ezelőtt a Metallica.org címért szállt harcba a rockbanda. Akkor a domain kezelője – aki mellesleg a zenekar rajongója volt – egy személyes találkozó megtörténtéhez kötötte a domain név átadását. A kiadó ezzel igazolni tudta a rosszhiszemű használatot és a National Arbitration Forum döntnöke ez alapján elrendelte a cím átadását a zenekar javára.

menu
menu