A megszaporodott ü okozói a németek

A megszaporodott ü okozói a németek

Az egy éves ékezetes .eu tapasztalairól adott ki jelentést az EURid.

Az .eu domaintér felügyeletét ellátó szervezet, az EURid az ékezetes .eu domain nevek bevezetésének egy éves évfordulója alkalmából egy rövid összegzést hozott nyilvánosságra a nemzetköziesített .eu domain nevekkel kapcsolatban.

Az elmúlt esztendőben az összes nemzetköziesített .eu domain 90,4 %-a valamely latin karakter ékezetes változatát tartalmazta, 5% görög karaktereket, 4,9 % pedig cirill betűkből állt.  A három legnépszerűbb betű az “ü” (19,4%), “ä” (18,4%) és az “ö” (14,4%) volt.
A teljes .eu domain portfólió 2,1%-át teszik ki az ékezetes, a cirill vagy görög karaktereket tartalmazó domain nevek.  Németországi igénylők foglalták le a legtöbb nemzetköziesített .eu domaint (46,0%), ezt követi a Cseh Köztársaság (14,6%), Lengyelországban (5,1%) és Spanyolország.

 

Az ékezetes .eu tartomány növekedése
Az ékezetes .eu tartomány növekedése

“Az hogy összesen 68 000 nemzetköziesített domain bejegyzése történt meg az azt jelenti, hogy a felhasználók egyre inkább használják saját nyelvüket az interneten is. A várakozásoknak megfelelő növekedést könyvelhettünk el az első évben” – nyilatkozta  Marc Van Wesemael, az EURid vezérigazgatója.

 

menu
menu