A Lucasfilm végre hozzájutott Darth Vader domain nevéhez

A Lucasfilm végre hozzájutott Darth Vader domain nevéhez

A filmstúdió meglepően sokáig várt az értékes domain megszerzésével.

Darth Vader nevével 1977-ben, a Star Wars – Csillagok háborúja című film bemutatásakor találkozhattunk először. Azóta 35 évnek kellett eltelnie, hogy a Lucasfilm Ltd. megszerezze a DarthVader.com domain név tulajdonjogát. Ezt megelőzően a domain több, mint 10 éven keresztül egy bizonyos Ron Koskinen tulajdonában volt. Ez a Whois adatok segítségével állapítható meg, amelyek szerint szeptember 18-a óta az új tulajdonos a Lucasfilm Ltd.

A 70-es években még nem lehetett domain neveket igényelni, és a következő évtizedben is csak nagyon kevés vállalat tehette ezt meg, ám George Lucas vállalatánál az 90-es években már valakinek igazán eszébe juthatott volna, hogy regisztráltassa a Star Wars főgonoszának nevéből álló domain nevet. A StarWars.com domain név esetében ezt nem mulasztották el, az a 90-es évek óta a Lucasfilm kezelésében van.

A Lucasfilm a 70-es évek vége óta rendelkezik a Star Wars mondakörhöz tartozó összes név tulajdonjoga felett. A 2000-es évek óta a vállalat meglepő módon mindössze pár esetben fordult a WIPO (Szellemi Tulajdon Világszervezete) döntőbírósága elé olyan esetek kapcsán, melyekben a saját tulajdonát képező nevek megjelentek domain nevekben. A legtöbb esetről valószínűleg azért sem hallunk, mert az ilyen domain nevek tulajdonosai, a jogi következményektől tartva minden bizonnyal már az első felszólítás után abbahagyják a jogsértő magatartást és átadják a domain nevet a Lucasfilm részére.

A Tatooine.com domain név esetében az ügy viszont eljutott a bírósági szakaszba. Steve Mount, a domain akkori tulajdonosa 2000-ben levelet kapott a Lucasfilm ügyvédeitől, melyben felszólították a kérdéses domain átadására, amely 1997-ben került regisztrálásra. Steve a riportereknek azt állította, hogy az oldalra fényképeket töltött fel, valamint programozói és webfejlesztői szolgáltatásainak reklámozására használta azt. Az történet akkoriban a címlapokra került, az ügyből pedig végül is a Lucasfilm került ki győztesen és megkapta a domain nevet.

Meglepő módon könnyen találhatunk olyan domain neveket is, melyeket a stúdió a múltban meg akart szerezni, ám kudarcot vallott. Néhány példa:

– a HanSolo.com a HANSOLO Building Services, építészeti szolgáltatásokkal foglalkozó cég tulajdona

– az ObiWanKenobi.com jelenleg egy hirdetésekkel ellátott, parkoltatott oldal

– a LukeSkywalker.com és a Chewbacca.com sem a Lucasfilm tulajdona

Ami a DarthVader.com domaint illeti, jelenleg nem tudni, hogy pontosan mi is történt. Vajon a vállalat mélyen a zsebébe nyúlt és kifizette Koskinent, vagy ügyvédei segítségével, perrel fenyegetőzve szerezte meg a domaint? Annyi bizonyos, hogy a DarthVader.com címet begépelve jelenleg egy üres oldal fogad bennünket.

menu
menu