A kis államok taroltak az .eu bejegyzések során

A kis államok taroltak az .eu bejegyzések során

Átlépte a 2 milliós határt a bejegyzett .eu domainek száma.

A páneurópai domaintér, az .eu nyilvántartásával megbízott szervezet, az EURid a tegnapi napon sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy a július 7-én megtörtént a 2 milliomodik .eu végű domain név bejegyzése. Ezzel Európában az .eu a harmadik legnagyobb domaintérré vált. A jelenlegi állományszámmal az .eu teljes Internetes összehasonlításban is előkelő helyen szerepel: jelenleg a hetedik legnagyobb végződésnek számít. Európai összehasonlításban csak a 10 milliós állományszámmal rendelkező német (.de) és az 5 milliós brit végződés nagyobb az áprilisban bevezetett .eu végződésnél. A két nemzet dominanciája megmutatkozik az .eu domaintérbeli igénylésekben is.

Németország, Nagy-Britannia, Hollandia a három dobogós

Az EURid által két óránként frissített kimutatásból kiderül, hogy a kétmillió .eu webcímből szinte minden harmadikat német cég vagy magánszemély igényelte, azonban a britek 18,5 %-os részesedése is meghatározó. Meglepetésre a harmadik legnagyobb .eu állománnyal a hollandok rendelkeznek, a tulipánok országa került a bejegyzett domain nevek 12%-a. Az első három ország lakossága és vállalkozásai birtokolják az összes bejegyzett .eu domain nevek 62 %-át (!).

A skandináv országok alul-, a kis országok túlteljesítettek

Meglepő módon a jó internetes ellátottsággal rendelkező skandináv országok meglehetősen kevés .eu végű webcímet regisztráltak. A svédekhez és Finnországba is mindössze a címek alig 0,4%-a került. A Benelux-államok az eddigi bejegyzések alapján a lakosság számhoz viszonyítottan a listavezetők. A hollandok a lista harmadik helyén, a belgák az 5. helyen, a luxemburgiak a 14 helyen találhatóak. Egy másik kis ország is előkelő helyen szerepel. Málta a 11. helyét két nagy domain befektetőnek köszönheti. A két vállalkozáshoz az összes 16700 máltai bejegyzésből 12000-köthető. Magyarországra csak minden 120. .eu végű webcím került, azonban ezzel az aránnyal is megelőzzük mind a szlovákokat (17.), a cseheket és a Baltikumban található újonnan csatlakozott országokat is.

A nyilvántartó elégedett

"Amikor megnyitottuk az .eu tartományt a nyilvánosság számára számítottunk a nagy érdeklődésre, azonban ez a kezdeti időszak minden várakozásunkat felülmúlta. Örömmel látjuk, hogy Európa lakossága egy emberként elfogadta az új domain tartomány megjelenését." – mondta Marc Van Wesemael, az EURid ügyvezető igazgatója.

A domain bejegyzések megoszlása az Európai Unió tagországainak bontásában

[file=881.html]

menu
menu